Двойното качество при храните да се счита за нелоялна практика

...
Двойното качество при храните да се счита за нелоялна практика
Коментари Харесай

Европарламентът призна за двойния стандарт при храните, налагат солени глоби на фирмите

Двойното качество при храните да се смята за нелоялна процедура и компаниите, които създават такива артикули, да бъдат глобявани с 4% от годишния си оборот, взеха решение европейските депутати. Европейският парламент одобри отчет, с който признава публично съществуването на разлики в качеството на продуктите, които се оферират в страните от Източна и Западна Европа, заяви DarikNews.
До края на годината Европейската комисия би трябвало да излезе със законодателно решение за преустановяване на порочната процедура.

„ Днес Екологичен потенциал публично призна, че двоен стандарт за другите страни има и че потреблението му от производителите би трябвало да бъде спряно. С 464 гласа „ за”, 58 „ против” и 127 въздържали се, депутатите гласоподаваха отчет, с който оферират практиката да бъде приета за нелоялна, а компаниите извършители да бъдат санкционирани”, изясни евродепутатът от Българска социалистическа партия Момчил Неков.

Проучванията за съществуването на двоен стандарт при храните стартират още през 2011 година, когато съпоставяне сред едни и същи артикули, закупени в седем европейски страни, демонстрира, че те са с много друг състав. Оттогава са направени редица изследвания, в това число и в България. Резултатът – потребителите постоянно са подведени. Опаковката е идентична, а наличието е друго, тъй като критериите са разнообразни.

" Най-важните заключения от целия отчет, който беше признат - до края на 2018 година би трябвало да приключат всички разбори, с цел да може най-късно при започване на 2019 година да се премине към смяна на законодателството, а точно инструкция, която ще признава двойното качество при храните като нелоялна комерсиална процедура и компании, които създават такива артикули, ще бъдат глобявани с 4% от годишния оборот на самата компания ", уточни Момчил Неков.

След решението на Екологичен потенциал, че артикули с една и съща марка би трябвало да имат еднообразно наличие във всички страни от Европейския съюз, на ход е Европейска комисия, която би трябвало да предложи законодателство, с цел да бъде отстранено двойното качество.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР