Двойно увеличение на постъпилите през 2018 г. дела по ДОПК

...
Двойно увеличение на постъпилите през 2018 г. дела по ДОПК
Коментари Харесай

Двойно увеличение на данъчните дела, отчита Административният съд - Русе

Двойно нарастване на постъпилите през 2018 година каузи по Данъчно-осигурителен процесуален кодекс и Закона за митниците регистрира в отчета за активността си през миналата година Административен съд - Русе. Ръстът на тази категория каузи се дължи на признатите през м.септември 2018 година от Народното събрание нормативни промени в Административнопроцесуален кодекс и Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, касаещи локалната подсъдност.

През миналата година общият брой на обсъжданите първоинстанционни и касационни производства е бил 1157, като 929 от тях (81%) са завършили със правосъден акт, а висящността на делата, изразена в проценти, е сходна по отношение на 2017 година, се споделя в известие на съда.

89% от общо свършените през годината каузи са завършили в период до 3 месеца. По този индикатор съдът регистрира по-добри резултати в своята работа спрямо миналата 2017 година

През миналия 12-месечен интервал в съда са прегледани 771 бр. първоинстанционни административни каузи, от които 613 бр. новообразувани и 158 бр. висящи към 01.01.2018 година Анализът на делата по материя сочи, че максимален условен дял имат производствата от категориите: частни адм. дела; други; ЗДСл; ЗМВР; искове по АПК; КСО и ЗСП; Данъчно-осигурителен процесуален кодекс и Защитена местност и така нататък

От общо 588 бр. свършени първоинстанционни административни каузи прекратените са 161 бр. (27%), като най-честите аргументи и правни учредения за това са недопустимост на жалбата, липса на юридически интерес, просрочено оборване, неотстраняване на установени нередовности в жалбата/исковата молба в дадения от съда период, отдръпване на жалбата, липса на локална подсъдност или подведомственост и изпращане на делото на различен съд или административен орган, покачване на свада за подсъдност.

Една от главните аргументи за отсрочване на първоинстанционните каузи е за събиране на доказателства - гласни, писмени и чуване на експертизи.

И през 2018 година съдът регистрира повишаване на броя на делата по оборване на разпореждания от подзаконови нормативни актове - наредби на общинските препоръки (33 новообразувани и 8 висящи от миналата година). 83% от тях са завършили в къси периоди с уважаване на митингите или с преустановяване на производствата, откакто общинските препоръки са прегласували оспорените правила директно след формиране на правосъдните производства.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР