Двойно са нараснали делата за лекарска грешка заради несъгласието на

...
Двойно са нараснали делата за лекарска грешка заради несъгласието на
Коментари Харесай

Делата за лекарски грешки са се увеличили двойно

Двойно са нарастнали делата за лекарска неточност поради несъгласието на околните да одобряват, че няма отговорен доктор за гибелта на техния непосредствен. Статистиката е за последните пет години, представена от юрист Мария Шаркова по Нова тв.

Дори и когато лекари са осъдени от управлението на болничното заведение, в която работят, в 70 на 100 от случаите съдът анулира наказването и ги възвръща на работа. Едно такова дело трае 1300 дни, уточни още юрист Шаркова.

Проблемът, съгласно Шаркова, е и в неналичието на връзка с пациентите и техните близки. Такива каузи са 35 на 100 от всички заведени.

Тя уточни, че не всеки път болният може да бъде избавен, само че с неналичието на пояснения от страна на медицинските екипи за това какви операции вършат и какво лекуване подхващат, оставя съмнения у околните.

Основни неточности при обстановки на подозрения за лекарска неточност е и отводът да се извърши аутопсия на умрелия човек, сподели още адвокатката, написа бинюз.бг. " Това е постоянно срещан проблем, който след това затруднява прокуратурата, която се ангажира по случая ", сподели тя.

Адвокатът съобщи, че в България има сериозен проблем във връзка с движимостите лица, които се намират мъчно и не постоянно може да се разчита на обективността им.

Делата против лекари и лечебни заведения за лекарски неточности са скъпи. Средната цена е към 65 хиляди лева, което значи, че ищецът би трябвало да заплати най-малко 5 хиляди лева за разноски, сподели още юрист Шаркова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР