Двойно са нараснали делата за лекарска грешка заради несъгласието на

Двойно са нараснали делата за лекарска грешка заради несъгласието на ...

Адвокат по медицинско право: Съдът отменя 70% от наказанията за лекарски грешки.


Двойно са нараснали делата за лекарска грешка заради несъгласието на близките да приемат, че няма виновен лекар за смъртта на техния близък. Статистиката е за последните пет години и бе цитирана от адвоката по медицинско право Мария Шаркова по Нова телевизия.

Дори и когато лекари са наказани от ръководството на болницата, в която работят, в 70 на сто от случаите съдът отменя наказанието и ги възстановява на работа. Проблемът, според Шаркова, е и в липсата на комуникация с пациентите и техните близки. "Такива дела са 35 на сто от всички заведени".

Тя посочи, че невинаги болният може да бъде спасен, но с липсата на обяснения от страна на медицинските екипи за това какви манипулации правят и какво лечение предприемат, оставя подозрения у близките. "Основни грешки при ситуации на съмнения за лекарска грешка е и отказът да се извърши аутопсия на починалия човек", каза адвокатката.

"Това е често срещан проблем, който впоследствие затруднява прокуратурата, която се ангажира по случая", каза юристът.

Адвокатът заяви, че в България има сериозен проблем по отношение на вещите лица, които се намират трудно и не винаги може да се разчита на обективността им. Делата срещу лекари и болници за лекарски грешки са скъпи. Средната цена е около 65 хил. лв., което означава, че ищецът трябва да плати поне 5 хил. лв. за разходи, каза още адвокат Шаркова.

Източник: novini.bg