Двойно повече средства за цифровизацията на Европа са заложени в

...
Двойно повече средства за цифровизацията на Европа са заложени в
Коментари Харесай

Двойно повече пари за цифровизацията на Европа след 2020 г.

Двойно повече средства за цифровизацията на Европа са заложени в новата многогодишна финансова рамка 2021-2027 година по отношение на сегашния планов интервал. Според показания от ръководителя на Европейска комисия проектобюджет парите нарастват от 14.3 милиарда евро на над 28 милиарда евро. Това заяви еврокомисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел в София.

За първи път в историята на Европейския съюз ще има нова цифрова стратегия с бюджет от 9 милиарда евро. Той ще се употребява за вложения в киберсигурност, суперкомпютри, изкуствен интелект, цифрови умения за напреднали, обществена администрация и е-здравеопазване. Програмата ще се ръководи от Брюксел.

" С тази нова стратегия Европа изпраща мощен сигнал, че за нас цифровизацията е дълготраен приоритет, в основата на който стоят ползите на жителите и предприятията. С нея споделяме, че желаеме Европа да се върне като водач на международната сцена. Искаме цифровата промяна да е развой, който не изключва никого ", съобщи Мария Габриел.

Приоритетите на новата стратегия

Единият от целите на новата стратегия е обвързван с киберсигурността. Акцентът ще бъде опазването на сериозната инфраструктура и центровете за подготвеност в региона на киберсигурността, като е основно да се ускори доверието на хората, сподели Габриел.

Другият приоритет е обвързван с вложенията в суперкомпютри. През 2012 година четири от десетте суперкомпютъра в света са били в Европа. Днес няма нито един. Целта е Европа да си върне водачеството, сподели Габриел. За задачата към този момент в допълнение бяха отпуснати 1 милиард евро до края на този програмен интервал. Амбицията е до 2023 година европейският суперкомпютър да стане факт, а България е районен водач по тематиката, съобщи Габриел.

Третият приоритет са вложенията в изкуствен интелект. Тази свръхтехнология има капацитет да докара до близо 30% добавена стойност в европейската стопанска система, сподели еврокомисарят.

Четвъртият акцент са цифровите умения за напреднали. Днес Европа изпитва дефицит на към 350 000 цифрови експерти, а прогнозите са техният брой да нарасне до половин милион след 2020 година Трябва да създадем всичко допустимо да подкрепим цифровите умения на жителите и да ги задържим да работят в Европейски Съюз, сподели Габриел.

Петият приоритет е обвързван с вложения в цифровизацията на обществената администрация и електронното опазване на здравето.

Повече пари по " Свързана Европа " за цифровизация

По механизма " Свързана Европа " е заложено увеличение на средствата за цифровия бранш от 1 милиарда евро в този момент на 3 милиарда евро.

" Това значи повече средства за цифрова инфраструктура, което ще спомогне за понижаване на съществуващите разлики сред градските и селските региони ", сподели българският еврокомисар. В момента в градовете бърза мобилна връзка има 76% от популацията, до момента в който в селата този % е под 40, уточни Габриел.

Средствата по стратегия " Медия " се усилват с една трета

Средствата за стратегия " Медия " е усилват с 30%, с цел да доближат до 1.2 милиарда евро за интервала 2021-2027 година

Повече пари са планувани и за студентите за обмяна на процедура по стратегия " Еразъм+ ". От юни 2018 година към 6000 младежи могат да се възползват от стажове за по 4-5 месеца в други страни от Европейски Съюз в региона на блокчейна, квантовата технология и уебдизайна, сподели Мария Габриел.

Увеличават се и парите за гратис пътешестване с трен в Европейски Съюз за навършващите 18 години на 750 млн. евро, означи Габриел.

" Ако би трябвало да направя обща сметка на бюджета, обвързван с цифровизацията, – от научните проучвания, през новата стратегия " Цифрова Европа " до стратегия " Медия " и дружно с увеличените средства за Европейската организация за киберсигурност и Агенцията на европейските регулатори, стигаме до 96% нарастване на бюджета за цифровизация за програмния интервал 2012-2027 ", сподели българският еврокомисар. По думите й това се случва за първи път в историята на Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР