Двойно повече почистени места и близо 700 акции за реновиране

...
Двойно повече почистени места и близо 700 акции за реновиране
Коментари Харесай

Рекордните 433 683 доброволци в България дадоха старт на Световния ден на почистването

Двойно повече почистени места и близо 700 акции за реновиране в „ Да почистим България дружно “ 2019

 

Деветото издание на най-мащабната доброволческа акция у нас „ Да почистим България дружно ” стимулира рекордните 433 683 доброволци да се включат в хиляди акции по разчистване, облагородяване и залесяване на територията на цялата страна. Под мотото „ Добрият образец “, огромното разчистване на България на 14 септември даде старт на второто издание на Световния ден на почистването (World Clean Up Day 2019), което ще приключи в Хавай през нощта на 21 септември. За първи път, към зелената самодейност у нас се причислиха и сънародниците ни в Чикаго, Съединени американски щати.

5156 са почистените от картата на страната нерегламентирани сметища и нечисти зони в тазгодишната акция. По данни на главния сътрудник на акцията - Министерството на околната среда и водите, цифрата е близо два пъти повече по отношение на 2018 година Двойно повече са и самостоятелните акции, маркирани на картата на „ Да почистим България дружно “ - другари и фамилии проведоха цели 1360 групи (спрямо 647 през 2018 г.). За първи път измежду уредниците на акции бяха и стотици деца, които посредством изобретателни плакати, част от националния конкурс „ Добрият образец “, приканиха дребни и огромни да се включат в огромното почистване.

Благодарение на разширения обсег на самодейността бяха реновирани и облагородени над 690 места , измежду които паркове и градинки, детски и спортни площадки, учебни заведения, манастири, гористи местности и язовири. Съвместно със Zero Waste Sofia, тази година акцията подчертава и на чешмите на България, като бяха проведени над 50 акции по разчистване и облагородяване на публични чешми. Засадени бяха и над 5600 фиданки на четири местоположения в страната.

4338 тона боклуци бяха събрани в границите на акцията по данни на Министерство на околната среда и водите. Немалка част от тях идват от областите с нараснала интензивност на картата във връзка с броя на доброволците по отношение на 2018: София, Сливен, Добрич, Плевен, Враца и Кюстендил.

Три области в страната привлякоха максимален доброволци в огромното почистване. Лидерската позиция завоюва Бургас с 27 352 души, следвани от доброволците в Русе – 24 708 , и тези във Враца – 14 266 , по данни на регионалните администрации.

По традиция доброволците чистиха освен на сушата, само че и под вода. От водите на пристанищата във Варна и Созопол сърфисти и водолази извадиха десетки остарели гуми, както и исторически находки, измежду които амфори. Изкачени бяха и планински върхове. Биолози, геодезисти и инструктори водолази се спуснаха в дълбините на Каракашевото езеро, ситуирано на 2396 метра надморска височина в подножието на Мусала. С общи старания 12 доброволци се трансфораха в рекордьорите, изчистили най-голямо количество отпадък на човек, като съумяха да отстранен цели три тона боклуци от река Искър.

Освен стотиците хиляди доброволци и представители на институциите и бизнеса, в акцията по разчистване се включиха известни българи, публицисти, спортисти и обичани лица от екрана.

Почти 2 500 000 доброволци, въоръжени с ръкавици и чували, са чистили България от началото на акцията до момента. Всяка година участниците в „ Да почистим България дружно " са измежду най-активните в света. По данни на екоминистерството, от началото на самодейността до момента, те са съумели да съберат 94 338 тона боклуци, което се равнява на над 200 изцяло заредени самолета „ Боинг 747 ”, и да отстранен над 18 800 сметища от лицето на България.

По данни на международното придвижване Let’s Do It World, всеки 10 000 тона боклуци, почистени от доброволци, икономисват 22 млн. евро и 3 години работа на институциите. Така, със събраните досега над 94 хиляди тона боклуци доброволците в самодейността „ Да почистим България дружно ” са икономисали над 206 млн. евро и повече от 28 години работа на институциите .

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР