Двойно повече площи, в сравнение с предходни години, ще бъдат

...
Двойно повече площи, в сравнение с предходни години, ще бъдат
Коментари Харесай

Инвестират в нова техника при залесяването на горите у нас

Двойно повече площи, спрямо предишни години, ще бъдат залесени на територията на Североизточното държавно дружество (СИДП) в интервала 2020/2021 година. Това стана ясно по време на среща на шефовете на стопанства, в които има разсадници, както и на експертите, които работят в тях, оповестиха от СИДП. Срещата е извършена по самодейност на управлението на предприятието, с цел да се обезпечат нужните семена за произвеждане на дръвчета, да се види къде има проблеми и какво би трябвало да се направи, с цел да бъдат те отстранени и да може да се произведат повече и по-качествени фиданки.

„ През идващите години ще влагаме освен в залесяване, само че и в закупуване на съвременна техника, с която да се прави почвоподготовката, а и самото залесяване “, сподели пред сътрудниците си шефът на СИДП инж. Веселин Нинов. Според него увеличението на площите за залесяване, което е част от държавната политика, се прави оценка като позитивно освен от експертите, само че и от всички хора в страната ни. Нинов напомни на сътрудниците си, че би трябвало да бъдат планувани и медоносни типове за идващите години, с цел да се помогне и на работещите в бранш пчеларство. Той даде обещание на експертите от разсадниците помощ, с цел да се осъществят заложените в проектите залесявания, като изиска от тях да създават положителни фиданки, които да бъдат с обезпечено качество.

Инж. Веска Стойнева, шеф на отдел „ Стопанисване на горските територии “, напомни, че при основаването на СИДП е имало свръхпроизводство на фиданки, което последователно е било лимитирано, с цел да се спре разхищението на труд и средства. Сега производството е усъвършенствано и разсадниците задоволяват потребностите на стопанствата от Североизточна България. Тя прикани присъстващите на срещата да съблюдават стандартите и предложи всеки разсадник да отглежда дръвчета за тъкмо избрани стопанства. Според инж. Стойнева би трябвало да бъде увеличено и видовото многообразие, като в културите могат да се внесат и горскоплодни дръвчета, които също ще подкрепят пчеларите, а плодовете им ще служат и за храна на дивеча.

На територията на предприятието има пет разсадника, които се намират в Държавно ловно стопанство-Балчик, Държавно горско стопанство (ДГС)-Добрич, ДГС-Шумен, ДГС-Търговище и ДГС-Върбица. Те ще произведат фиданки за появяването на 1 500 декара нови гори в интервала 2020/2021 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР