Двойно по-високата скорост е първопричината за голямата железопътна катастрофа в

...
Двойно по-високата скорост е първопричината за голямата железопътна катастрофа в
Коментари Харесай

Експерт: Двойно по-високата скорост е причината за трагедията в Хитрино

Двойно по-високата скорост е първопричината за огромната железопътна злополука в гара "Хитрино " предходната година стана ясно от експертния разбор на проф. Ненчо Ненов в утринния блок на Bulgaria On Air.

"Въпреки многото на брой експертизи, за мен нещата бяха ясни още в първата седмица на произшествието след направената експертиза на скоростомерните съоръжения на двата локомотива ", уточни преподавателят от Техническия университет в София.

По думите му, има изрично двойно удостоверение за това, че скоростта в стрелка 1 при влизане в гарата е била 80 км/ч. След което се открива, че на идната стрелка - номер 5, скоростта пада на 78 км/ч.

"Фигура 11 на стр. 23 от окончателния отчет на звеното за следствие на железопътни катастрофи демонстрира, че на към 1110 метра преди входния сигнал се намира предупредителният подобен на гарата, че се влиза в отклоняване от трети коловоз ", добави още той.

Това потвърждава, че е осъществено нарушаване, което навежда на мисълта, че виновността носят машинистите на двата локомотива.

Вчера Хитрино уважи годишнина от огромната железопътна злополука през декември 2016 година Повече от 500 души се включиха в курбан, отслужен по християнски и мюсюлмански бит от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и от районния мюфтия Месут Мехмед.

Данни от окончателния отчет на звеното за следствие на железопътни катастрофи към Министерството на превоза демонстрират съществени нарушавания, които са позволени от машинистите - скъсани пломби на устройствата за зоркост, липса на подготовка за ръководство на британски локомотив, необясними пикове и спадове на скоростта на двехилядитонната комбинация.

"С разпломбирани устройства могат единствено да се приберат локомотивите в депото и то при необикновен режим. В останалите случаи е недопостимо това да се случва ", безапелационен беше проф. Ненов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР