Двойно по-ниска от очакваната се оказа оценката на компаниятаXiaomi привлече

...
Двойно по-ниска от очакваната се оказа оценката на компаниятаXiaomi привлече
Коментари Харесай

На борсата: Xiaomi струва 54 млрд. долара

Двойно по-ниска от предстоящата се оказа оценката на компанията

Xiaomi притегли единствено 4,72 милиарда щатски $ от IPO-то си на борсата в Хонконг

Първичното обществено предложение на акции (IPO) на Xiaomi на борсата в Хонконг даде съвсем два пъти по-ниска оценка на цената на тайванската компания, в сравнение с се очакваше.

IPO-то се състоя при 17 хонконгски $ за акция (около 2,17 щатски долара), до момента в който Xiaomi дефинира диапазон от 17-22 хонконгски $, т.е. скъпите бумаги на компанията се търгуваха на долната граница, отбелязва Ройтерс.

Xiaomi продаде 2,18 милиарда акции и притегли единствено 4,72 милиарда щатски $, до момента в който се надяваше на най-малко $6,1 милиарда По-рано даже се появиха информации, че Xiaomi желае да притегли 10 милиарда $ в границите на IPO-то.
още по тематиката
При актуалната оценка на борсата, пазарната капитализация на Xiaomi възлиза на 54 милиарда $ и въпреки всичко е една от най-високите за частна софтуерна компания, която излиза на борсата.

Във всички случаи IPO-то на Xioami е най-голямото от 2014 година, когато на борсата излезе китайският интернет колос Alibaba, който събра към 25 милиарда щатски $.

По данни на Блумбърг, измежду вложителите в Xiaomi са милиардерът Джордж Сорос, китайският капиталов фонд Hillhouse Capital и американската компания Capital Group Cos.

Според анализатори от Counterpoint Research, предпазливостта на вложителите се дължи на падащата доходност на главния бизнес на Xiaomi – производството на електронни устройства. Компанията ще би трябвало да влага съществени суми в подразделението за смарт телефони, изключително в интернационалната агресия.

През първото тримесечие на годината Xiaomi записва чиста загуба в размер на 7 милиарда юана (около 1,09 милиарда долара), а за цялата 2017 година загубата е 43,89 милиарда юана (6,8 милиарда долара). Приходите на компанията възлизат надлежно на 34 и 114,5 милиарда юана (5,2 и 17,8 милиарда долара).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР