Двойният стандарт при храните в ЕС ще е тема на

...
Двойният стандарт при храните в ЕС ще е тема на
Коментари Харесай

Еврокомисар и министри от ЕС пристигат у нас за форум срещу двойния стандарт при храните

Двойният стандарт при храните в Европейски Съюз ще е тематика на значима конференция от календара на първото Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз, за която у нас ще дойдат еврокомисар, министри, омбудсмани и специалисти от страните членки на Европейски Съюз.
Форумът, който ще се организира на 30 април 2018 година, е под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов, а уредник е омбудсманът Мая Манолова в партньорство с Министерството на стопанската система, Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на здравеопазването, Комисията за отбрана на потребителите и Българската организация по сигурност на храните.
Проблемът за двойния стандарт при храните получи необятна гласност с изявлението на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер в речта му за положението на Съюза от 13 септември 2017 година, когато той съобщи: „ В съюз, в който всички са равни, не може да има и второкласни консуматори. Не мога да приема в някои елементи на Европа – в централната и източната ѝ част – на хората да се продават храни с по-ниско качество, в сравнение с в други страни, макар че комерсиалната марка и опаковката са едни и същи. “
Жан-Клод Юнкер тогава сподели още: „ Словаците не заслужават да получават рибни хапки с по-ниско наличие на риба, унгарците – храни с по-ниско наличие на месо, а чехите – шоколад с по-ниско наличие на какао. Правото на Европейски Съюз към този момент не разрешава такива практики. Сега би трябвало да предоставим на националните органи повече пълномощия, с цел да отстраняват тези противозаконни практики на всички места, където съществуват. “
Комисарят по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете Вера Юрова добави: „ Представянето на два разнообразни продукта с една и съща марка и една и съща опаковка е заблуждаващо и нелоялно по отношение на потребителите.Твърдо съм решена да бъде комплициран завършек на тази неразрешена от законодателството на Европейски Съюз процедура и да се подсигурява, че всички консуматори са третирани еднообразно “.
Целта на форума в София е да подкрепи постигането на единодушие за такова европейско законодателство, което да подсигурява единни европейски стандарти. Очакванията са за задълбочени и ползотворни полемики с съответни решения, защитаващи правата на всички консуматори в Европейски Съюз.

 %d0%b8%d0%bb%d1%8e%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%b2%d0%be%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d1%80%d1%82

Нов търговски механизъм за потребителите

На 11 април 2018г. Европейската комисия предложи нов търговски механизъм за потребителите, с цел да подсигурява, че всички европейски консуматори се употребяват в цялостна степен от своите права според законодателството на Съюза.

Новият търговски механизъм за потребителите ще значи:
Засилване на правата на потребителите онлайн като ще сътвори повече бистрота при онлайн извършване на покупки и в резултатите от търсенето в онлайн платформи Предоставянето на потребителите на инструментите, нужни за използване на техните права и за приемане на обезщетение въвеждане на европейски представителни искове – В някои страни членки към този момент е допустимо потребителите да заведат групов иск в съда, само че в този момент тази опция ще бъде въведена в целия Европейски Съюз. По-добра отбрана против нелоялните търговски практики — Новият търговски механизъм ще подсигурява, че потребителите във всички страни членки имат правото да изискат самостоятелни средства за отбрана (напр. финансова отплата или преустановяване на договора), когато са наранени от нелоялни търговски практики, като да вземем за пример нападателен или заблуждаващ маркетинг. Въвеждане на ефикасни наказания за нарушавания на законодателството на Европейски Съюз за отбрана на потребителите – националните органи за отбрана на потребителите ще разполагат с пълномощията да постановат ефикасни, пропорционални и възпиращи наказания по съгласуван метод. Отстраняване на разликите в качеството на потребителските артикули – Следвайки насоките на Комисията от септември 2017 година, новият търговски механизъм за потребителите ще актуализира Директивата за нелоялните търговски практики, с цел да се обясни, че националните органи могат да правят оценка и да отстраняват заблуждаващите търговски практики, свързани с маркетинга на артикули като идентични в няколко страни от Европейски Съюз, в случай че техният състав или характерности са значително разнообразни. По-добри условия за предприятията – ще се отстрани ненужната тежест за предприятията, включително посредством анулация за сдруженията на отговорностите, свързани с правото на отвод на потребителя (напр. потребителите няма повече да могат да връщат артикули, които към този момент са употребявали, а не просто тествали, и търговците към този момент няма да би трябвало да връщат парите на потребителите, преди фактически да са получили върнатите артикули.)
Предложенията на Комисията ще бъдат разисквани от Европейския парламент и Съвета.

Какво още би трябвало да знаем
Съгласно Регламента за даването на информация за храните, потребителите би трябвало да получават достоверна и задоволителна информация за всеки хранителен артикул – да вземем за пример етикетите би трябвало да съдържат лист на всички съставки на продуктаДирективата по отношение на нелоялните търговски практики не разрешава предлагането на пазара на артикули с идентична индустриална марка по метод, който вероятно може да заблуди потребителите.
Въз основата на това законодателство в насоките на Европейската комисия за страните членки, които бяха оповестени на 26 септември 2017 година, се предписва потреблението на поетапен метод от националните органи за отбрана на потребителите и за храните при преценката дали производителите нарушават посочените законодателни актове.

В случай, че при обещано нарушаване е налице трансграничен детайл, органите за отбрана на потребителите могат да работят посредством мрежата за съдействие в региона на отбраната на потребителите на европейско ниво.

В приложения тук информативен документ може да откриете спомагателна информация по отношение на насоките.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР