Двойка изтребители МиГ-29 бяха вдигнати по спешност в българското небе

...
Двойка изтребители МиГ-29 бяха вдигнати по спешност в българското небе
Коментари Харесай

Пилотът на приземения самолет: Нямам представа

Двойка изтребители МиГ-29 бяха вдигнати по неотложност в българското небе поради дребен аероплан - извършител. Военновъздушни сили приземиха леката „ Чесна” на летище край Плевен, а водачът беше арестуван за малко. Според него не е имало причина за насилственото му кацане под контрола на изтребителите. От бойната ни авиация потвърдиха, че самолетът не е бил нападателен и е извършил всички нареждания.

Инцидентът става малко над месец, откакто сходен дребен аероплан прелетя през няколко натовски страни, кацна цели два пъти у нас, а водачът му по този начин и не беше открит.

Валери Илиев е инструктор в базата Бохот. Вчера след обед изхвърчал за инспекция на съответен апарат. „ Нямам визия за какво бях прехванат. При осъществяване на учебно-тренировъчен полет през вчерашния ден към 16.00 ч., заради механически проблеми в радиостанцията, се качих на самолета, с цел да го тествам. Не съм ходил до Свищов, а изпълних задача на към 20 км от летището в Бохот, след което бях прехванат от аероплан на Военновъздушни сили ", описа той в ефира на NOVA NEWS.

По време на полета е бил прехванат от изтребител. Казва, че маневрата била изпълнена като по учебник

„ Има специфични маневри на прехващача, които той извърши съвършено. Даде ми да схвана, че съм прихванат, разбрах че съм прихванат от изтребителя и продължих полета към летището без да съм бил нападателен към него, без да съм се стремял да променям посока, да копирам релеф и да се скрия по някакъв начин”, споделя водачът.

По думите му вчерашното осъществяване е било " недобро ". „ Не съм извършител, информацията не се дава от България, а от командването на НАТО. В авиацията съществува пространство G - сегмент от въздушното пространство до избрана височина, в която всеки един притежател на летателно средство може да извършва полети, без да се обажда на който и да било. Аз постоянно се обаждам. Не съм нарушил никакви закони, нито съм бил причина за суматоха ", безапелационен бе Илиев.

Той добави, че след прехващането на място са пристигнали представители на всички вероятни служби. " Бях отведен в полицията и арестуван. Снеха ми показания. Ще предявя претенции. Това нарушава свободата ми и петни името ми ", съобщи той.

Военният министър посочи, че изтребителите са били вдигнати по сигнал от командването на НАТО, допустимо било самолетът да съставлява заплаха освен за България

„ Това означа, че самолетът е правил явно или траектории, или дейности, които центърът в НАТО е възприел като евентуален риск. Той не съставлява риск единствено за България, а може би е представлявал риск и за Румъния”, съобщи Драгомир Заков.

Пилотът твърди, че откакто е кацнал на Бохот, изтребителят се е отдръпнал. Заяви, че за изпълнявания полет не бил необходим летателен проект, тъй като се движел на височина под следеното въздушно пространство и не застрашавал придвижването на останалите самолети. „ Близо до земята и не се изисква да се пуска полетен проект и да се включва транспорндер”, уточни Валери Илиев.

Не може да потвърди маршрута си, само че не било и належащо, тъй като спазил всички условия

„ По всяка възможност е станала неточност, тъй като в региона на Свищов е прихванат аероплан. Може да е бил там, може да е мотоделтапланер, може да е бил дрон, може да е нещо по-голямо”, разяснява Илиев.

Пилотът на самолета е бил арестуван за 24 часа и разпитван в полицията в Плевен.

Според военните, прехванали дребния аероплан, той не е представлявал действителна опасност за сигурността.

Заради дребната „ Чесна” са задействани два изтребителя МиГ-29. Единият излетява, а другият остават в подготвеност на пистата.

„ В региона на град Плевен задачата беше открита образно. Беше опозната, съпроводена и кацна на летище Бохот. Самолетът изтребител остава в региона може би още известно време, с цел да бъдат осведомени съответните органи на земята”, съобщи ген. Николай Русев, пълководец на авиобаза " Граф Игнатиево ".

Малкият аероплан е партерен наложително, а изтребителят блокира небето над летище Бохот, до момента в който водачът не бъде арестуван от полицията. Не е имало опити за бягство или бойкот. Пилотът не е бил нападателен.

„ Искам да разсея едни такива подозрения, които витаят към този момент, че надали не това е още веднъж опит някой да опитва противовъздушната защита на НАТО. Това е несериозно за мен”, разяснява Русев.

Прелитайки в долното въздушно пространство вид G - към 600 метра от земята, не е належащо машината да има полетен проект. Задължително е обаче да има радиокомуникация или да уведоми за полета най-близкия център за управление на въздушното придвижване.Този пропуск открива полк. Любен Лозанов, който 30-години е бил шеф на Военното управление на въздушното придвижване.

„ Самолетът е влезнал в задействана, краткотрайно резервирана зона от Центъра за съгласуване на потребление на въздушното пространство. И навлизането на самолета точно в тази зона е довело до реагиране на ВВС”, изяснява той.

Според него военните водачи са работили безусловно вярно. „ Това е нарушаване на въздушното ни пространство. Аз считам, че е пропуск на този, който е изхвърчал. Решил е, че в региона по този начин небрежно ще си свърши работата и няма потребност да прави полетни проекти, да ги съгласува, да чака позволение, което е малко по-трудничко”, споделя Лозанов.

„ Представете си, че този аероплан беше фактор, че отива с някаква задача да придвижи нещо или да извърши някакъв акт някъде. Ние сме за това. А на някои може да им наподобява комично, може да им наподобява несериозно, това си е тяхна работа”, уточни бригаден ген. Николай Русев.

Преди месец сходен дребен аероплан, нарушил въздушното пространство на 7 страни на НАТО, кацна мистериозно на летище Търговище. И до през днешния ден водачът и пасажерът остават неоткриваеми.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР