Дворецът Версай празнува своята 400-годишнина и е домакин на крал Чарлз III за държавна вечеря

...
Франция разстила червения килим за държавното посещение на крал Чарлз
Коментари Харесай

Франция разстила червения килим за държавното посещение на крал Чарлз III на едно от най-великолепните си събития и емблематични паметници: Дворецът Версай, който празнува своята 400-годишнина

BySYLVIE CORBET Associated Press и JEFFREY SCHAEFER Associated Press 19 септември 2023 г., 2:37 ч. Културното и гастрономическо съвършенство на Франция.

Посещението на Чарлз ще постави още една дата в дългата история на двореца, започваща от крал Луи XIII, до Френската революция и чак до съвременните времена, които се случват представена на приземния й етаж в новооткритата Галерия за история на двореца.

Галерията разполага с 11 стаи, всяка тематична и до голяма степен хронологична, представяща над 120 творби има за цел да предостави на посетителите от цял ​​свят незабавно разбиране на сложната история на двореца.

Той обединява наскоро придобити произведения заедно с картини и произведения на изкуството, които дълги години са били невидени, тъй като са били в резерв, и други, които сега са преместени и по-добри подобрено.

Лоран Саломе, директор на Националния музей на двореца Версай и Трианон, каза, че изложбата включва редица шедьоври.

„Нашето намерение беше да създадем първи голям момент на удоволствие за посетителите. Първо, защото са пътували много. От дълго време те мечтаят за Версай. Не искахме да им даваме скучен урок, за да започнат посещението им", каза той.

Някои произведения идват от оригиналната версия на двореца и градините му при великия строител Луи XIV, който решава да разшири ловната хижа на баща си.

Това е „история, създадена не само от един монарх, тя е и огромна екип от художници — и най-великите художници. Хубавото на абсолютната монархия е да можеш да събереш всички най-добри хора на едно и също място", подчерта Саломе.

Днес Дворецът съдържа 2300 стаи, разположени на 63 154 квадратни метра (679 784 квадратни фута).

Историческата галерия също предоставя повод да откриете анекдоти за живота на Двореца — като някои панели от „китайската стая“ на кралица Мария Лешчинска, съпругата на Луи XV, които тя отчасти рисува сама.

В последните стаи посетителите могат вижте известното бюро, където е подписан Версайският договор от 1919 г., който официално слага край на Първата световна война, както и снимки и видео архиви на държавни глави и хонорари, почитани в Двореца през 20 век.

„Идеята е също така да се покаже, че има постепенна трансформация на Шато дьо Версай, който винаги е оставал жив през вековете, от създаването му до днес“, каза Саломе.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР