Дворецът Кносос се намира на около 6 км от град

...
Дворецът Кносос се намира на около 6 км от град
Коментари Харесай

Летни маршрути: Дворецът на цар Минос на остров Крит

Дворецът Кносос се намира на към 6 км от град Ираклион, столицата на райския остров Крит. Това е най-големият археологически обект на острова и евентуално е бил ритуален и политически център на минойската цивилизация.

Неговата история е обвързвана с легендата за Минотавъра. Според нея цар Минос предиздвикал майстора Дедал да построи постройка със стотици коридори и пространства или лабиринт, където да затвори Минотавъра – страшилище с тяло на човек и глава на бик. Това в действителност е дворецът Кносос.

Той е открит през 1878 година от Минос Калокеринос, критски търговец и антиквар, който самичък прави първите разкопки и попада на част от западното крило на двореца, както и на част от западната фасада. По-късно, през 1900 година, целият замък с повърхност от 20 000 кв. м е оголен от Артър Евънс. И през днешния ден размерите на тази сграда са в действителност удивителни. Археолозите постоянно спорят защо главно се е употребявал дворецът – дали за административен или за набожен център или, най-вероятно, и за двете.Едно от най-впечатляващите открития в комплекса са огромните стенописи, с които са украсени стените в него.Едно от най-впечатляващите открития в комплекса са огромните стенописи, с които са украсени стените в него. Всички те са били единствено частични и са реконструирани и възобновени от художник. А на тях може да се видят подиуми с богини, с дами и мъже, берящи цветя и извършващи действия като лов на риба и други Стенописите също изобразяват и атлетически надпревари, в които младежи извършват смели акробатични номера върху гърбовете на бикове. На територията на двореца ще попаднете и на големите заровени в земята делви, наречени питоси. В тях критяните съхранявали разнообразни артикули като жито, зехтин и вино.

Централната част на двореца е тронната зала. В това помещение се намира трон, построен в стената, извърнат към редица от пейки. Тази зала има и контейнер, за който се допуска, че е употребен като аквариум. Други елементи на забележителния замък са просторни жилища с течаща в теракотени тръби вода, големи зали с складове, с огромни керамични делви, религиозни олтари и най-старият прочут в света амфитеатър.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР