Дворец на спорта с покрив-лента, детска градина, където можеш да

...
Дворец на спорта с покрив-лента, детска градина, където можеш да
Коментари Харесай

Най-забележителните новопостроени сгради в Москва

Дворец на спорта с покрив-лента, детска градина, където можеш да се разхождаш по покрива, и нов прочит на кубизма.

Каква е актуалната московска архитектура?

В Москва могат да се видят здания от най-различни архитектурни столетия: от църкви от XV в., смелият авангард от ранния Съюз на съветските социалистически републики, сталинският ампир от 1950-те до панелните правоългълни „перестройки“ и грамадните търговски центрове на „дръзките 90-те“. Какви забавни здания са издигнати в съветската столица през последните години?
Дворец на гимнастиката в Лужники
 Станислав Красилников/ТАСС

Новият състезателен център беше открит на територията на олимпийския комплекс „Лужники“ през 2019 година. Центърът, издигнат под управлението на основния проектант на Москва Сергей Кузнецов, беше кръстен на известния треньор по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова, измежду чиито ученици са Юлия Барсукова и Евгения Канаева. Дворецът на гимнастиката беше издигнат единствено за две години. Неговата отличителна специфичност е покривът му, който е във формата на гимнастическа лента. Вътре има сцена с трибуни, която побира близо 4000 фенове.  Станислав Красилников/ТАСС

За своята архитектура Дворецът на гимнастиката към този момент получи няколко национални награди за най-хубав състезателен обект в страната и интернационалната MIPIM за „Най-добър състезателен и културен обект“ през 2020 година.
2. Dominion Tower в регион Дубровка
 Legion Media

Бизнес центърът, издигнат по план на архитектурното бюро Zaha Hadid Architects, беше открит през 2015 година в югоизточната част на Москва. Заради не изключително удачното му разположение надалеч от бизнес регионите на града бизнес центърът не се употребява с особена известност (буквално в края на декември 2021 година той беше продаден на нови собственици), само че от архитектурна позиция той се откроява мощно на фона на останалите здания.  Legion Media

При проектирането архитектите са въодушевени от съветския авангард и концепцията за разместени тектонични плочи. Сградата е облицована с панели, които сменят цвета си според от осветеността. Тя наподобява асиметрична, а вътре има доста отворено пространство, където се намират модерни офиси. „Прилича на игра на дженга, купчина книги или подредени от горната страна надолу торти“, написа за постройката съветският урбанист Иля Варламов, който я е присъединил в своята на най-хубавите здания в Москва за 2016 година.
3. Хорошевското учебно заведение („Хорошкола“)
https://www.instagram.com/p/B2TxJLlCAE1/embed/?cr=1&v=14&wp=675&rd=https%3A%2F%2Fbg.rbth.com&rp=%2F%25D0%25B6%25D0%25B8%25D0%25B2%25D0%25BE%25D1%2582%2F337757-moskva-arhitektura-novi-sgradi#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A1214.5999999642372%2C%22ls%22%3A903.7999999523163%2C%22le%22%3A926.7999999523163%7D

Това общообразователно учебно заведение се намира в региона на Хорошево-Мневники в Северозападна Москва. Ключовата дума за неговата идея е „прозрачност“. Отвън то е покрито с големи стъкла от горната страна до долу, панели, имитиращи стволове на дървета, а от вътрешната страна – „висящи“ стълби със стъклени детайли.

За плана на този учебен комплекс са привлечени освен архитекти, само че и педагози. В последна сметка е взето решение вместо общоприети класни стаи да бъдат построени зали, които да могат да се приспособяват към другите образователни процеси. Тук има аудитории-лаборатории, стаи за занимания по роботехника, компютърно моделиране, спортна зала, басейн и доста други.  Виталий Белоусов/Sputnik

Сградата на школата се ръководи от система за „умен дом“.

За петте години от построяването си учебното заведение е получило няколко архитектурни награди, в това число Re-Thinking the Future за най-хубава „концепция за просветителна институция“.
4. Училището на територията на някогашния цех „ЗИЛ“


Друго извънредно за Москва учебно заведение може да се види в региона на някогашния авто цех „ЗИЛ“, покрай жилищния комплекс „ЗИЛАРТ“. Тя е проектирана като система от кампуси: с изключение на класни стаи, тук има и така наречен hi-tech работилница, където се организират занимания по естествени науки и IT-технологии, както и няколко спортни зали.

Училището беше намерено през 2019 година и беше прието от московските управляващи за с просветително предопределение.

Между другото, това е най-голямото учебно заведение в Русия: планувано е за 2500 възпитаници.
5. Детската градина до метростанция „Курская“


„И аз бих ходил в такава детска градина“, родителите за тази детска градина.

Може би това е най-оригиналното сходно институция в Москва. То се намира на ул. „Мали Полулярославск“ в покрайнините на градския център. Автор на плана е архитектурното бюро Asadov. Територията на детската градина не е огромна и дизайнерите оферират да употребяват покрива за разходки. Площадки за разходки с веранди се появяват и на втория, и на третия етаж. А постройката замязва на транспортен съд.

Реализацията на плана е много комплицирана, защото основателите би трябвало да мислят освен за външната хармония, само че и за сигурността на децата. Затова нито едно инженерно решение в този план не е инцидентно. Сградата се състои от два перпендикулярни корпуса, които пазят двора от вятър.

Вътре има голям брой пространства с извити очертания, които също се харесват на децата.
6. Жилищен комплекс „Ривър парк“
 Legion Media

В Южна Москва има регион, наименуван Нагатинский затон, който е ситуиран на самия бряг на р. Москва. Тук преди няколко години изниква новият градски квартал „Ривър парк“ със здания с вълнообразни фасади, напомнящи за близостта до водата.  Legion Media

Архитектите са построили и отворена за всички необятна крайбрежна улица на няколко равнища, където има и спортни площадки, и веранди, и кафене. През 2021 година един от корпусите на този квартал завоюва състезанието за най-хубави архитектурни решения Global Future Design Awards в категорията Residential Architecture Concept.
Жилищен комплекс „Кленов дом“
 Комсомолская правда/Global Look Press

Този жилищен комплекс се намира на крайбрежна улица, само че в самия център на града. Построен е през 2015 година. Крайбрежната улица „Пречистенская“ води непосредствено до парка „Горки“, един от най-оживените региони на Москва.  Комсомолская правда/Global Look Press

Да впишеш нова постройка в съществуващия древен архитектурен отбор въобще не е лесна задача, само че в последна сметка зданието се получава по едно и също време забавно и в естетика с околната архитектура. Жилищният комплекс съставлява дълъг 4-етажен блок с авангардна фасада с намек на кубизъм. В оформлението са употребявани керамични плочки, а вътре – дърво и мрамор.

създател: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР