Дворът на бившия Дом на учителя, доскоро потънал в дива

...
Дворът на бившия Дом на учителя, доскоро потънал в дива
Коментари Харесай

Почистиха Дома на учителя, търсят наемател

Дворът на някогашния Дом на учителя, до неотдавна потопен в дива растителност, преди дни беше измит както от избуялите шубраци, по този начин и от насъбраните с годините боклуци, пренасяни от клошари. Заедно с тях под резачките падна и красиво дърво в предната част откъм бул. „ Александър Стамболийски “, алармираха наши читатели, живеещи в региона.

Имотът е благосъстоятелност на Министерството на образованието, а стопанисването е поверено на Регионалното ръководство по образованието, напомни началникът на пазарджишкото ведомство Валентина Кайтазова. Тя разясни, че мястото се приготвя за отдаване чартърен. Предстои да бъде оповестена процедура, която обаче ще си движи министерството.

Дървото е било болно и е имало заплаха да падне и да нарани някого или да нанесе вреди, разясни Кайтазова. Освен това става дума за кавак - дървесен тип с нежна дървесина, криеща опасности при такава височина. Решението за унищожаване е в съгласие с отдела по екология към общината.

Сградата и прилежащият терен пустеят от години. Преди време наемател беше неправителствена организация, чиито договорни връзки приключиха със събебни каузи против МОН. През годините е имало хрумвания базата да се употребява за просветителни потребности, само че към този момент е прекомерно занемарена, ремонтът й - прекомерно безценен, с цел да може да го заплати министерството или отрасловото му ръководство в Пазарджик. Допълнителна компликация е и особеният статут на постройката - тя е монумент на културата.

Периодично по сигнали на жители са правени почиствания на джунглата от шубраци, с цел да не се въдят в нея влечуги. Дворът и подземието пък подслояват скитници, след които остават парцали, дюшеци и празни бутилки от алкохол.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР