Двоен триумф за ВМРО-ДПМНЕ на изборите 2 в 1 в

...
Двоен триумф за ВМРО-ДПМНЕ на изборите 2 в 1 в
Коментари Харесай

Накъде ще поеме Северна Македония след триумфа на ВМРО-ДПМНЕ?

Двоен успех за ВМРО-ДПМНЕ на изборите 2 в 1 в Република Северна Македония. Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена президент на страната. Тя получава над 300 хиляди гласа повече от досегашния държавен глава Стево Пендаровски. Освен това ВМРО-ДПМНЕ ще разполага с най-вече депутати.

След седем години в съпротива ВМРО-ДПМНЕ получава 58 представители - с трима по-малко от нужните 61 за болшинство в 120-местния македонски парламент. Втора е обединението, водена от партията на етническите албанци ДСИ. За първи път в историята на РСМ до момента управлявалата партия СДСМ е на трето място след вота.

Сега ВМРО-ДПМНЕ ще би трябвало да търси сътрудник за съдружно ръководство. За да е постоянен кабинета обаче, ще са нужни промени в конституцията и отблокиране на пътя на Северна Македония към Европейския съюз - изискване, което слага всяка една от албанските партии в идващия парламент.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски разгласи изборната победа.



Председателят на СДСМ Димитър Ковачевски съобщи, че изборният резултат за досегашните ръководещи е тежък и предстоят конгрес и вътрешнопартийни избори.



Пълно проваляне за СДСМ и на президентските избори в Северна Македония - досегашният държавен глава Стево Пендаровски получи под 30% от гласовете на хората, а съперникът му и нов президент - Гордана Силяновска-Давкова завоюва над 65%.



Стево Пендаровски заплати цена и поради насъбраното неодобрение на македонците от ръководството на досегашното държавно управление и още в първите часове на изборната нощ призна провалянето си и поздрави спечелилия и пожера триумф.

Снимки: Българска национална телевизия и БГНЕС



Гордана Силяновска-Давкова съобщи, че в този момент не е време за успех и благодари на жителите за поддръжката.

На 12 май ще бъде свикано изключително съвещание на Народното събрание на Северна Македония, на което би трябвало да бъде оповестено началото на мандата на Гордана Силяновска-Давкова като президент.

Новият парламент в Скопие би трябвало да се събере на първо съвещание най-късно 20 дни след оповестяването на формалните резултати. В период от 10 дни по-късно първо съвещание президентът би трябвало да върчи мандат за сформиране на държавно управление на партията с най-голямо посланичество - ВМРО-ДПМНЕ. Мандатоносителят има 20 дни да сформира кабинет.

Накъде ще поведе ВМРО-ДПМНЕ Северна Македония и ще смени ли присъщата за партията изразителност на борба със прилежащите държави-членки на Европейски Съюз - България и Гърция следва да забележим.

Още детайлности вижте във включването на специфичните ни пратеници в Скопие Тоня Димитрова и Владимир Богдански






Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР