Движейки се по най-древната бизнес логика, увеличението на приходите трябва

...
Движейки се по най-древната бизнес логика, увеличението на приходите трябва
Коментари Харесай

Бранд одит? Що е то?

Движейки се по най-древната бизнес логичност, нарастването на приходите би трябвало да се съчетава с понижаване на разноските. И най-много: постоянно, когато е допустимо, тези разноски да се заобикалят. Затова всички фенове на проучванията първо се сблъскват с нуждата да потвърдят изгодата от инвестиция в тези действия. Ето някои насоки, които са от помощ при бранд одитирането.

Целта на ръководството на марката е да построи най-силните, неповторими и удобни асоциации за марката, с цел да бъде той определен от потребителите. Всички дейности по развиване на продукта или услугата, ценообразуване, дистрибуция и връзка са ориентирани в тази посока. Но дали те дават отговор достататъчно навръх бранд позиционирането и на потребителските очаuвания, желания и настройки?

Отговор на този въпрос търси бранд одитът. При него главната цел е да се откри толкоз тъкмо, колкото е допустимо, настоящото положение на марката във всички негови измерения. Ако се съпостави с маркетинговия одит, чиято съществена цел е да се приготви проект за усъвършенстване на маркетинговото показване на компанията, може да се каже, че бранд одитът е ориентиран в доста по-голяма степен на открито, фокусиран е върху клиентите. Той мери “здравето ” на марката и разкрива източниците на бранд стойност. Крайният резултат от бранд одита е решение за повишение цената на марката.

При бранд одита се събират двете гледни точки - от една страна, на компанията: дава отговор на въпроса Какви артикули и услуги се оферират сега, по какъв начин се оферират на пазара и по какъв начин са брандирани? И въпреки това - гледната точка на клиента: Кои надълбоко настоящи усещания и вярвания основават същинското значение на марката и продукта? От съпоставянето на тези две гледни точки се извличат насоки (т.нар. customer insights), които да се развият в дейности и да покачат цената на марката. По-високата стойност води до увеличено желание на марката, продукта, услугата, и води до по-висока резистентност на пазарната позиция, в това число при нарастване на потребителските цени. В последна сметка тя усилва приходите на компанията - един път непосредствено от продажбите, и повторно - индиректно - посредством по-високата стойност на актива “бранд ”.

Бранд одитът съдържа две съществени стъпки: “инвентаризация ” на марката и проучване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР