Движението за права и свободи почна консултациите при държавния глава

...
Движението за права и свободи почна консултациите при държавния глава
Коментари Харесай

ДПС призова Радев най-сетне да обяви датата на изборите ВИДЕО

Движението за права и свободи почна консултациите при президента Румен Радев.

Срещите са част от консултациите на президента по отношение на организацията и провеждането на идните парламентарни избори.

Управляващата партия бе първата в деня за съвещания с парламентарно показаните, а след това такива бяха извършени и с Българска социалистическа партия.

От Движение за права и свободи обявиха, че ще участват на диалозите с Радев от почитание към институцията, само че държат на позицията си, че желаят оставката му. На място в президентството пристигнаха Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

В началото на диалога Карадайъ съобщи, че когато се вършат избори в пандемична конюнктура, има доста софтуерни промени, с цел да може да се резервира здравето на хората, а и да има поръчител за почтени избори.

"Ние нееднократно, даже и отвън изискванията на пандемия, сме поставяли въпроса за гласуването на българите в чужбина от позиция на съблюдаване на Конституцията. За страдание извънпандемичната обстановка не откри решение в парламентарно показаните политически сили, които пишат законите и имат отношение към законите, да се подсигуряват конституционните права на българските жители и в страната и отвън нея.

Ние от Движение за права и свободи считаме, че имаме и опит и експертиза на тематика машинно гласоподаване и преди една година, тук на една среща ние призовахме първо да определим задачите, които чакаме за включване на машините, с цел да може да се избере точния модел ", съобщи ръководителят на Движение за права и свободи.

От Движението обрисуваха и главните проблеми, като измежду тях са огромният брой недействителни гласове. Втората цел е да се ограничи субективния миг при броенето на гласовете и по този начин да се увеличи доверието в резултатите от изборите. Като трета цел, само че не по-маловажна, е големия брой сбъркани секционни протоколи, с ред неточности в тях, които в допълнение ерозирали доверието в резултата от изборите.

Според него въпросът не е просто по този начин да се разяснява машинно гласоподаване, без да се дава ясна сметка какви резултати ще се получат от тези дейности.

Карадайъ регистрира огромния брой медии на срещата, над 20, и за Движение за права и свободи главен проблем за осъществяване на избори в условия на пандемия е, че те не разчитат на медии, тъй като я организират очи в очи с гласоподавателите и ще би трябвало да вземат решение партийно по какъв начин да си организират акцията. "Медиите знаят, че по време на акция не сме разчитали на тях ", акцентира още Мустафа Карадаъй.

"Президентската институция има ангажимент за установяване на датата и ще чакаме вашата логичност и установяване на датата за изборите, с цел да може и ние от наша страна с гледната ви точка да разсъждаваме, тъй като никой авансово не може да каже по какъв начин и по какъв метод ще се развива пандемията. А главната отговорност за решаването на проблемите и приемането на ограниченията за решение проблемите с ковид са на изпълнителната власт ", прикани още ръководителят на партията Радев да разгласи най-накрая датата на вота.




















Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ


Държавният глава е изпратил предложения за присъединяване към Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ от 13.15 часа, към Политическа партия „ Воля “ от 14.30 часа и към Политическа партия „ Атака “ от 15.45 часа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР