Движението за права и свободи (ДПС) възнамерява да изпрати сигнал

...
Движението за права и свободи (ДПС) възнамерява да изпрати сигнал
Коментари Харесай

ДПС ще сигнализира в прокуратурата срещу Асен Василев заради назначаването на проверка на Пеевски

Движението за права и свободи (ДПС) има намерение да изпрати сигнал към прокуратурата против вицепремиера и финансов министър Асен Василев поради назначените от него спомагателни инспекции по проверката на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Това сподели ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в коридорите на Народното събрание.

Пеевски е глобен Преди седмица в Народното събрания, откакто той разгласи, че приготвя проектозакон, който да се ползва от българската страна в случаи на наложени наказания от други страни, сходни на "Магнитски ".

В петък Карадайъ дефинира дейностите на Василев да назначи още инспекции на Пеевски като "политически репресии и опит за разпра с политически съперници ". Според него финансовият министър няма право да разпорежда такива проверки.

По думите му моделът бил "някой на някого нещо си бил споделил някъде към селската чешма ", след което казаното се довеждало до знанията на министър Асен Василев, който подхваща непозволени дейности.

"Важното е проверките да бъдат непрестанни и безкрайни без значение от законовата основа. Затова взехме решение, че тъкмо тези дейности на министър Асен Василев ще ги дадем на прокуратурата ", съобщи Карадайъ.

По-рано в петък е назначил спомагателни инспекции по проверката на депутата от Движение за права и свободи и глобен за корупция по закона "Магнитски " Делян Пеевски. Затова удостоверяват от министерството на финансите пред Дневник.

Предишни инспекции на Пеевски от Национална агенция за приходите не откриха данни за данъчни отговорности или нарушавания.

Проверките са свързани със сигнал на гражданско съдружие "Боец ", чиито представители на 8 февруари са се срещнали с Василев. За срещата те оповестиха през фейсбук страницата си, а мотив за нея по думите им е била към този момент завършената проверка на Пеевски в Националната организация по приходите (НАП). След диалога те споделиха, че вицепремиерът е поел ангажимент да има нови проверки, в това число и като физическо лице, на Делян Пеевски.

През юни 2021 година Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков по световния от американското финансово министерство поради присъединяване в корупция. Ограниченията, които Съединени американски щати тогава наложи, включват блокиране на собствеността на глобените на територията на Съединени американски щати, както и ограничения против компаниите и организациите, свързани тях.

Според финансовия министър Асен Василев сходни наказания против български жители заплашват финансовата система и стопанската система на цялата страна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР