Движението #MeToo спомогна за победата на демократите на междинните избори

...
Движението #MeToo спомогна за победата на демократите на междинните избори
Коментари Харесай

Движението #MeToo и последиците от него

Движението #MeToo спомогна за успеха на демократите на междинните избори през Ноември, само че някои от водещите лица на придвижването – в това число и евентуални претенденти за изборите през 2020 година, са изправени пред следствие, заради сексисткото си държание.

Широк набор от демократи, включително сенаторите Елизабет Уорън, Берни Сандърс и Кори Букър, както и имащият неприятна популярност вицепрезидент Джо Байдън, евентуално ще се включат в конкуренцията, която ще дефинира кой ще се изправи против президента Доналд Тръмп следващата година.

Техните акции, както и тези на други, могат или да са подкрепени, или да бъдат опетнени от битката за равенството на пола.

„ Очевидно ще играе роля, “ споделя Дейвид Редуолск, ръководител на отдела по Политически науки в Университета на Делауеър, Съединени американски щати, оповестява Агенция Франс Прес.

„ Това евентуално усложнява главните неща в някаква степен, само че към момента няма изясненост до каква. ”

То към този момент е усложнило Сандърс, който в четвъртък се извини, откакто дами направиха изказвания по повод посегателствоно върху тях от страна на негови сътрудници през 2016 година

Тези изказвания „ приказват за неприемливо държание, което не трябва да бъде толерирано по никакъв метод, ” споделя Сандърс.

Движението #MeToo съществува от 2006 година, само че затвърди неотложността си след изказванията за полово посягане против Харви Уейнстейн през октомври, 2016 година

Кариерата на холивудския магнат бе стопирана, като това бе последвано от изказванията и на други жертви на полово посягане, споделящи своите шокиращи истории.

Мнозина мъже изгубиха високите си позиции в областта на бизнеса, медията и прочие

Движението мина също и през Вашингтон, като докара до изгонването на конгресмени от Републиканската партия, както и до напускането на двама членове на Белия дом.

Също по този начин, придвижването донесе неприятна популярност и на президента, чиито самопризнания, отнасящи се до записа, изминал през 2016 г, едвам не саботираха акцията му против Хилари Клинтън.

Позицията на Тръмп против дамите спомогна за избирането на рекорден брой от тях, най-вече демокрти, в Конгреса през 2018 година

Но демократите също бяха наранени. Обвинения в непочтено държание набедиха Сенатор Ал Франкън, който бе евентуален кандидат за изборите през 2020 година, както и конгресмена Джон Кониърс.

Сега, с настъпването на конкуренцията за президент, #MeToo заплашва да саботира домогването до този пост на претендентите, поставяйки на дневен ред равенството на пола.

Букър признава, че е опипвал момиче – младеж – и че претърпяното го е научло да бъде по – добър човек.

Байдън е подложен още веднъж на фокус, касаещ прослушванията през 1991 година, по време на които Анита Хил, някогашен консултант на Кларънс Томас, кандидат за пост във Върховния съд, упрекна последния в полово посягане, давайки показания пред комисия от Сената.

И репутацията на Байдън като човек, който е прочувствено отворен и намерено показва страстите си, би могла да играе роля.

Но Дебра Нес, президент на „ Национално съдружничество за дами и фамилии “ акцентира, че не трябва да има „ неправилно съпоставяне “ сред държанието на евентуалните претенденти, всеки от които се застъпва за дамите, и Тръмп.

„ Сексуалното посягане не е нещо, което би трябвало да толерираме, без значение от началната му точка на проявяване, “ разяснява Нес.

Що се отнася до изказванията на Хил против Байдън, последният от които показва страдание, Нес прибавя, че в последна сметка това зависи от преценката на дамите.

„ Но по никакъв метод не слагам Джо Байдън в една категория с Доналд Тръмп, “ безапелационна е Нес.

Когато Тръмп бе чут на записа от Октомври, 2016 година да споделя, че мощните мъже могат да „ вършат всичко “ на дамите, в това число и да ги хващат за слабините, демократите бяха шокирани. Но някои републиканци одобриха обяснението на Тръмп като елементарна задявка и по този начин последният резервира позицията си.

Дори и в света преди Уейнстейн #MeToo се демонстрираше друго при републиканците и демократите.

„ Движещата мощ не се е изменила толкоз доста, “тъй като гласоподавателите са склонни да пазят претендента на партията си ", споделя Кели Дитмър, академик от Центъра за американски дами и политика.

„ Съдружието е в действителност мощен фактор в решенито на хората. “

Но #MeToo може да се усети по–силно в лагера на демократите, в сравнение с републиканците, твърди Редлауск.

„ Демократите се отнасят серионо към придвижването и заради това считам, че е доста по-вероятно претендентите от тази партия да бъдат подложени на тестване, заради изричането на по–ранни думи или държание от тяхна страна, спрямо републиканците, “ добавя той.

Движението би могло да бъде изправено пред изпитане.

Анкета на НПР – Ипсос от Октомври заключва, че 43% от американците считат, че #MeToo е надхвърлило всевъзможни граници. Три четвърти от тях са Републиканци, мнозина от които ядосани от потреблението на придвижването като оръжие по време на делото против Брет Кавано, член на Върховния съд, който голям брой дами упрекнаха в полово посягане.

Маршът към тъждество на пола ще остане приоритет, отбелязва Майкъл Серасо, шеф на акцията на Сандърс в Калифорния през 2016 година

„ Нужно е да държим хората виновни и да пазиме дамите от подобен вид държание, като това от време на време е мъчно, само че не трябва да служи като опрощение, “ споделя още Церасо.

„ Ако акцията ни не може да отрази задачите ни, тогава какво въобще може да предложим? “ /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР