Движението Фатах на президента Махмуд Абас приветства обещанието на съперниците

...
Движението Фатах на президента Махмуд Абас приветства обещанието на съперниците
Коментари Харесай

Фатах приветства решението на Хамас да прекрати разделението на палестинците

Движението Фатах на президента Махмуд Абас приветства обещанието на противниците му от Хамас да одобряват основните условия за преустановяване на политическото и териториално разделяне на палестинците. Фатах обаче добави, че желае да види изпълнени обещанията, преди да направи последваща стъпка, съобщи Асошиейтед прес.

 © фотография: Българска телеграфна агенция / АРХИВ
Нееднократните старания за помиряване се проваляха, откакто през 2007 година Хамас прогони лоялните към Абас сили от линията Газа, година откакто завоюва парламентарните избори. Това докара до основаване на съперничещи държавни управления. Хамас управлява Газа, а Абас управлява самостоятелните анклави в окупирания от Израел Западен бряг.

По-рано през днешния ден Хамас разгласи, че приема съществени претенции на Абас за преустановяване на разделянето. Те включват производство на общи избори в Газа и на Западния бряг, разформироване на административния комитет на Газа и допускане на воденото от Абас " държавно управление на националното единение " да поеме ръководството в линията. То беше основано през 2014 година, само че до момента не можеше да стартира работа.

Изявлението на Хамас беше направено след водени през последните дни обособени договаряния на делегациите на Хамас и Фатах със чиновници на египетското разузнаване, които се състояха в Кайро. " Административният комитет е разхлабен и държавното управление може да пристигна в Газа, с цел да поеме отговорностите си ", съобщи Хусам Бадран, представител на Хамас. Той акцентира, че придвижването е приело това изискване на Фатах в символ на положителната си воля за помиряване.

Махмуд Алула, вторият човек във Фатах, съобщи пред радио " Гласът на Палестина ", че " това са окуражаващи вести ". Той обаче акцентира: " Искаме да забележим какво ще се случи на място, преди да предприемем идната стъпка ".

Административният комитет беше основан през март, напомня Франс прес. Той се състои от седем висши представители на Хамас, натоварени с управление на делата на Газа. Президентът Махмуд Абас го счита за редом държавно управление, което пречи на палестинското помиряване.

След основаването на комитета Абас се опита да отслаби Хамас, в това число като блокира през последните месеци доставките на електричество от Израел за Газа. Намиращият се на прага на пустинята анклав страда от непрекъсната липса на вода и електричество и съгласно Организация на обединените нации може да стане неспособен за живот до 2020 година, напомня Агенция Франс Прес.

Хамас беше съществено отслабен от блокадата на Израел и Египет, три войни с Израел и интернационалната изолираност. Икономиката на Газа е пред разпад, а жителите му имат електричество единствено по няколко часа дневно. Въпреки това няма гаранции, че съглашението ще бъде сполучливо, акцентира АП. В предходни случаи и двете страни са изразявали предпочитание за помиряване, само че са отказвали да предадат властта в своите територии. Ключов проблем беше отводът на Хамас да сложи силите за сигурност в Газа под контрола на воденото от Абас държавно управление на националното единение.

Отношенията сред Египет и Хамас бяха напрегнати след 2013 година, когато беше свален някогашният президент Мохамед Морси, член на придвижването " Мюсюлмански братя ", от което произлиза и Хамас, напомня Агенция Франс Прес. Преди няколко дни ръководителят на Хамас Исмаил Хания посети Египет за първи път след избирането си на поста през месец май.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР