"Движение България на гражданите" подготвя законопроект, който ще въведе справедливо

...
"Движение България на гражданите" подготвя законопроект, който ще въведе справедливо
Коментари Харесай

ДБГ ще предложи законопроект за справедливо финансиране на партиите чрез регресивна скала

"Движение България на жителите " приготвя законопроект, който ще вкара заслужено систематизиране на държавните дотации сред партиите, намалявайки разноските от бюджета. Сегашният закон облагодетелства прекалено огромните политически структури, които не могат да изхарчат получените дотации и за това ги държат в банка. Това съобщи водачът на групировката Димитър Делчев във връзка полемиката в Народното събрание за понижаване на държавната дотация на партиите.

"Ние предлагаме въвеждането на регресивна канара, при която единствено първите 150 000 гласа за дадена партия се заплащат по 11 лева на глас, а на всеки последващи 100 000 гласа дотацията се понижава с по 1 лева, тъй че като минат 1 000 000 гласа партиите да получават по 1 лева на глас. Това ще спести към 6 млн. лева на година от бюджета ", изясни той. Делчев изрази готовността на ДБГ да даде плана на депутати, които да го внесат за разискване в Народното събрание. Според водача на ДБГ приемането му ще пресече популистките наддавания, какъвто е казусът с предлагането на Бойко Борисов дотацията да е 1 лева на глас. Ще се обезпечи обикновено действие и на огромните, и на по-малките партии, ще се предотврати и корпоративната взаимозависимост на политическите обединения.

Припомняме, че този законопроект за регресивна канара при финансирането на политическите партии беше импортиран от депутатите на Реформаторския блок в 43-ото Народно заседание, само че не срещна поддръжка от тогавашния им съдружен сътрудник ГЕРБ.

По мотив идните локални избори Димитър Делчев изясни, че структурите ще предложат критерии за претендентите за кметове и общински съветници. Той сподели, че партията ще издигне или поддържа хора, които са честни и имат ясни съответни решения за проблемите на своите региони. "Търсим нито извънредно леви, нито извънредно десни претенденти, а такива, които се употребяват с доверието на хората ", добави Делчев. Той напомни триумфа на издигнатите по тази формула претенденти в Плевен и Добрич, които с поддръжката на демократичната общественост станаха кметове и наред с кмета на Кърджали победиха и ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

"Голямата цел на ДБГ на идните локални избори е да се размени корупционния модел на ръководство на София с нов, който е в интерес на хората. Ако това не стане, всеки ден ще виждаме счупени плочки на преди малко приключили поправки. Това е доказателство за едно – публични поръчки се разпореждат на реализатори преднамерено и за това Столична община получи санкция от милион и половина лв. за поръчката за ул. "Граф Игнатиев ", изясни Делчев. ДБГ работи върху правенето на тактика за битка с мръсния въздух, като до 2 години в София би трябвало да се усилят зоните, които не излъчват никакви излъчвания въглероден диоксид.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР