Двете южноамерикански страни Перу и Еквадор затягат изискванията за влизане

...
Двете южноамерикански страни Перу и Еквадор затягат изискванията за влизане
Коментари Харесай

Перу и Еквадор затягат изискванията за мигрантите от Венецуела

Двете южноамерикански страни Перу и Еквадор стягат условията за влизане на тяхна територия на хилядите венецуелски мигранти, бягащи от икономическата и филантропична рецесия в страната си, съобщи Асошиейтед прес. Вчера перуанските управляващи оповестиха, че ще последват образеца на Еквадор и ще желаят всички влизащи венецуелци да имат паспорт.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Ariana Cubillos
През последните месеци в двете страни пристигнаха огромен брой мигранти. В Перу съгласно управляващите неотдавна единствено за ден пристигнали 5000 венецуелци. В Еквадор оценките са, че при започване на август са идвали по над 4000 дневно.

Според Организация на обединените нации от 2014 година до момента 2,3 милиона венецуелци са избягали от Венецуела.

В момента множеството отпътуват по суша. Първо влизат в Колумбия, а след това не престават към други страни от Латинска Америка като Еквадор и Перу.

Във Венецуела, където има дефицит на хартия и мастило, е мъчно да се получи паспорт, отбелязва Асошиейтед прес.

Американският министър на защитата Джеймс Матис съобщи, че Пентагонът ще изпрати транспортен съд в Колумбия, с цел да помогне за справяне с напрежението върху колумбийската здравна система, провокирано от рецесията с венецуелските бежанци. Матис сподели, че колумбийският президент Иван Дуке, с който се срещна през вчерашния ден в Богота в границите на обиколка, включваща Бразилия, Аржентина, Чили и Колумбия, е подкрепил предлагането. Част от детайлите обаче към момента се доработват. По думите на Матис корабът евентуално ще посети и други южноамерикански страни, усещащи последствия от бежанския проблем. Той отхвърли да уточни съответни периоди.

Венецуелските управляващи желаеха от Колумбия да екстрадира някогашния народен представител от Националното заседание от венецуелската съпротива Хулио Борхес, заяви вестник " Насионал ", представен от ТАСС. Той е обвинен в присъединяване в несполучливото нападение против венецуелския президент Николас Мадуро на 4 август.

Венецуелците се стекоха през вчерашния ден към магазините и образуваха дълги опашки пред тях в очакване на плануваната деноминация на националната валута, съобщи Ройтерс. Предвижда се от цените да отпаднат пет нули в отговор на хиперинфлацията, която мощно обезцени валутата.
Мадуро съобщи, че Венецуела ще вкара обединен обменен курс за задграничната валута. Курсът ще бъде закрепен към криптовалутата на неговото държавно управление.

Над 60 000 души пострадаха от наводнения в Южна Венецуела, съобщи пред вестник " Насионал " депутатът от Националното заседание Ромел Гусаман. Причината са прелелите реки в щата Амасонас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР