Двете т.нар. американски топлоелектрически централи в България – КонтурГлобал Марица

...
Двете т.нар. американски топлоелектрически централи в България – КонтурГлобал Марица
Коментари Харесай

Петкова увери посланик Мустафа, че двете американски ТЕЦ са стратегически за България

Двете така наречен американски топлоелектрически централи в България – " КонтурГлобал Марица Изток 3 " и " Ей и Ес Гълъбово " са от стратегическо значение за българската електроенергийна система. Това е декларирала министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред новия дипломат на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа, с която са се срещнали в понеделник.

" Уверена съм, че в границите на градивен разговор с сътрудниците от " КонтурГлобал Марица Изток 3 " ще реализираме уравновесено решение в интерес и на двете страни ", споделила Петкова във връзка взетото решение на държавното управление да се стартират договаряния с компанията за повреждане на дълготрайния контракт за изкупуване на тока от въглищната централа..

Двете са удостоверили, че ще работят за продължение на стратегическото партньорство сред двете страни в енергийния бранш. Приоритет както за държавното управление на Република България, по този начин и за американската страна, е гарантиране на енергийната сигурност посредством диверсификация на доставките на запаси, показва се в известие на енергийното министерство..

Петкова е срещнала посланика със свършеното по реализацията на плана за създаване на газовата връзка сред България и Гърция. Херо Мустафа е приветствала постигнатия прогрес и подчертала, че Съединени американски щати чакат завършването на газовата връзка в период.

" В момента се работи интензивно по трасето на газовата връзка. Крайният период, към който се стремим за въвеждане на плана в комерсиална употреба, е втората половина на 2020 година ", уверила министър Петкова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР