Двете семейства, евакуирани заради пропадането на земни маси във Ветово,

...
Двете семейства, евакуирани заради пропадането на земни маси във Ветово,
Коментари Харесай

Евакуираните заради свлачището във Ветово се върнаха по домовете си

Двете фамилии, евакуирани поради пропадането на земни маси във Ветово, русенска област, се върнаха в домовете си. Според експертите няма заплаха за хората.

Свлачището във Ветово се задейства при започване на годината, блокира две улици и откъсна 4 къщи. Тогава част от хората се изтеглиха при родственици, а други, които нямаше къде да отидат, с терзания гледаха по какъв начин дупката пред къщите им пораства с часове.

Две седмици по-късно към този момент е построена подпорна стена, разчистени са и всички земни маси. След като отначало бъдат положени ВиК тръбите, ще се направи и насип с трошляк.

Работи се и по построяването на защитен бордюр, който да попречи на водите от улицата и от водосточните тръби от покривите да влязат в зоната на свлачището.

В резултат от свличането на земните маси обаче е формирана каверна под бетонната настилка на уличното платно.

Нарушеният сектор е към 15 – 20 метра, като от двете му страни и над свлачищното засичане са формирани пукнатини, оформящи евентуални зони за в допълнение срутване и разширение на деформацията.

Геоложкото изследване е посочило, че повода за свлачището са постепенни и продължителни течове на битовата канализация в горния сектор от улицата. Неравномерните слягания и пропадания в земната основа и разбъркването на тръбите са довели до повредата.

За цялостното възобновяване и подсилване на терена ще се търсят средства от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет.



Текст:Даниела Василева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР