Двете сдружения ще финансират проекти съответно в Южна и Северна

...
Двете сдружения ще финансират проекти съответно в Южна и Северна
Коментари Харесай

Започват да се набират частни и общински проекти за развитие на градовете за 600 млн. лв

Двете сдружения ще финансират планове надлежно в Южна и Северна България

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Новата индустриална зона на Стара Загора е съвсем подготвена

Проектът " Загоре " ще получи Подробен устройствен план този месец и към този момент има интерес от пет компании, стана ясно на срещата " Капитал Градове "
12 сеп 2018
Фондът на фондовете търси кой да дава микрокредити за 26.4 млн. лева

Това е втората процедура за заеми за обществени и започващи предприятия, откакто първата не провокира задоволително интерес
10 сеп 2018
Новите два фонда за стартъпи потеглят от есента

Общо 64.7 млн. лева потичат към млади компании с запас от еврофондовете и след асортимент на мениджъри от страната
14 авг 2018 Фондът на фондовете подписа оперативните съглашения с обединяване " Фонд за устойчиви градове " и " Регионален фонд за градско развиване ", определени за финансови медиатори на три фонда за градско развиване – София, Юг и Север.

Посредниците ще ръководят 353.3 млн. лв., обезпечени от оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014 – 2020. Те имат ангажимент да обезпечат и спомагателен частен запас в размер малко над 40% от финансирането. Затова се чака, че сумата, която ще доближи до крайните получатели, ще е близо 600 млн. лева

Посредниците оповестиха, че към този момент имат подготвеност да набират и финансират планове.

Къде ще се финансира

Обединение " Фонд за устойчиви градове " включва ОББ, Фонд ФЛАГ, Фонд за стабилно градско развиване и Българска консултантска организация и ще ръководи планове в Южна България и столицата. За фонд Юг са планувани близо 135 млн. лева, а за София – 87 млн. лв..

" Регионален фонд за градско развиване ", който е благосъстоятелност на Сосиете Женерал (мажоритарен акционер), " Елана инвестмънт ", " Елана холдинг " и " Болкан адвайзърс ", ще ръководи 130 млн. лв. за планове в Северна България.

Пет пъти повече средства

Крайни получатели на средствата могат да бъдат общини и общински предприятия, частни компании, публично-частни партньорства, физически лица и други Новост е, че финансирането ще обгръща 39 общини, до момента в който през предишния програмен интервал те бяха седем по линия на самодейността за стабилно градско развиване JESSICA. Друга разлика е, че плануваните в този момент средства са пет пъти повече.

Фондовете за градско развиване ще поддържат планове, свързани с възстановяване на градската среда, спортна инфраструктура, превоз, енергийна успеваемост, индустриални зони. Новост е, че допустимите планове могат да включват освен градско развиване, само че и туризъм и културно завещание, обвързвано с обекти от национално или международно значение. Ограничение ще бъде условието плановете да са центрирани в някоя от зоните за влияние в интегрирания проект за развиване, които всеки от 39-те градове е приел.

Инвестициите ще са под формата на заеми или на заем плюс безплатна помощ (грант), чийто оптимален размер може да е 85% от сумата, когато става въпрос за планове, свързани с енергийна успеваемост на студентски общежития да вземем за пример, туризъм, културно завещание.

Горната граница на сумата за един план за градско развиване е 20 млн. евро, за туризъм – 5 млн. евро, за обекти от културното завещание с национално и международно значение – 10 млн. евро.

Максималният период за връщане на заема е 20 години, а оптималният гратисен интервал – 3 години. Лихвеният % за средствата, обезпечени по линия на оперативната стратегия, ще е под пазарния, а за набрания от медиаторите капитал – на нормалните за банката равнища.

Всеки от медиаторите ще съветва претендентите, това ще прави и особено основано звено за съгласуваност във Фонда на фондовете.

Повечето от общините към този момент имат проекти за планове, които да финансират през този инструмент. На събитието на " Капитал Градове " в Стара Загора, изпълнителният шеф на ФЛАГ Надя Данкинова заяви, че планове може да има от частния, както и от обществения бранш.

Фондът на фондовете

Фондът на фондовете ръководи средства от 1.2 милиарда лева по четири оперативни стратегии: " Развитие на човешките запаси ", " Иновации и конкурентоспособност ", " Околна среда ", " Региони в напредък ", финансирани с европейски средства.

Основната му активност е да структурира и ръководи финансови принадлежности за капиталова поддръжка посредством заеми, гаранции или дялово присъединяване. Те са ориентирани към планове, които биха могли да стартират да се самоиздържат, а това обезпечава възвръщане и наново потребление на средствата.

Фондът на фондовете избира финансови медиатори – банки, фондове, кредитни и други институции, които от своя страна обезпечават спомагателен частен запас и усилват плануваните обществени средства. Крайните получатели аплайват за финансиране пред медиаторите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР