Двете събития част от Порт Прим Арт Фест събраха многобройна

...
Двете събития част от Порт Прим Арт Фест събраха многобройна
Коментари Харесай

Бургас се запозна с Хората от Оз и се върна към творчеството и спомените за големия художник Стефан Марков

Двете събития част от Порт Прим Арт Фест събраха многочислена аудитория

На 9 октомври с Порт Прим Арт Фест Бургас се върна към спомените си за един обичен собствен наследник - и се срещна с ново театрално зрелище.

От 18 часа в Регионална библиотека Бургас бе открита галерия в памет на огромния художник Стефан Марков. Той бе показан в картини – морски и изпълнени с цвят, намерил мястото си по листата от ръчно направена от самия създател хартия. Експозицията допълваха литографии, основани от бургаския създател за издания на " Кентърбърийски разкази " на Джефри Чосър и " Записки по българските въстания " на Захари Стоянов. Налични на място бяха и томовете, които ги съдържат. Тъмните им твърди корици крият благосъстоянието на двата безконечни текста, впечатани в международната литература, допълнени по жив метод от рисунките на Стефан Марков. От тях надничат Бенковски, баба Тонка, Панайот Волов, Никола Обретенов - и надлежно Рицарят, Търговецът, Игуменката и другите колоритни герои на Чосър. Гостите на събитието имаха опцията да прегледат и да създадат част от своята библиотека и книгата - албум, отдадена на Стефан Марков - " Музей под водата ". Многобройните картини, фотоси, текстове, събрани в изданието, образуват повсеместен жизнерадостен портрет на създателя с морска душа.

Изложбата събра доста гости, които споделяха спомените си за Стефан Марков със брачната половинка му Ева Стефанова и техният наследник Младен Марков. По случай събитието, Директорът на Регионална библиотека Бургас - Мария Бенчева сервира на фамилията на огромния график и илюстратор  специфичен подарък – архивни фотоси на остарелия Бургас. Община Бургас, която е деен участник в подготовката и провеждането на Порт Прим Арт Фест също засвидетелства почитта си към създателя с богата флорална комбинация. 

Официално изложбата откри идеологът на ППАФ и дълготраен другар на Стефан Марков – художникът Стефан Божков. Той описа разгорещено мемоари за: " Един привлекателен, необикновен човек, който сътвори линия в графиката, илюстрацията, образните изкуства; притежател на доста награди по света. Разказваше ми за татко си, капитана и мемоари от детството си тук. Днешната експозиция е мотив Бургас да се върне към този характерен актьор, за който споделят, че корабът му е дебаркирал в София, само че котвата му е в родния Бургас. Да не забравяме и работата му в хартиеното издание на сп. " Лик “. Той проправи пътя на доста млади създатели като Греди Асса, Явора Петрова и доста други “ – добави прочувствено Стефан Божков. Той изрече благодарности към публиката, избрала да отдели късния си следобяд на изложбата и особено към фамилията на Стефан Марков, пристигнало в Бургас особено за  експозицията.

Събитията за деня от Порт Прим Арт Фест продължиха с театрална премиера от 19:30 часа в НХК. На назад във времето на сцената в черно и бяло, акцент бе пишеща машина, заобиколена от книги. До нея, струпани на внушителна купчина, лежаха монохромни фотьойли " барбарон “. После, " Хората от Оз “, започнаха да ни срещат със себе си. В функциите им са огромната Цветана Манева, Стефан Вълдобрев, Атанас Атанасов, Вежен Велчовски, Радена Вълканова. Сюжетът ги маркира като жители на една постройка – в която някои са притежатели на жилища, други – техни посетители – само че всички те дефинират като единственото най-хубаво място за живеене - тъй като е грозна – и непрактична – само че пък толко ва артистична. " Хората от Оз “ не е пиеса, която можеш да разкажеш.

Никой не умира, не глади, не злослови и не приказва празни приказки. Тук всеки воин има собствен цветен свят, философия, извлечена от самата есенция на живите прекарвания, през които е минал – и я споделя с другите. Акцентът са откровените диалози – в които хората са не скрити, а искрено приказват в търсене на устойчиви истини. Редактор, стихотворец, паралия, другари, комшия със смешно име - който по този начин и остава прикрит от феновете, са навързани в общ сюжет, който по едно и също време споделя и пояснява, сервира подготвени изречения, само че и размисля. " Хората от Оз “ е чиста пиеса. В нея, театърът, любовта и другарството са изпъкващи категории, а всеки публицист може да открие размишления за своето занятие. Основното в нея, изрича героинята на Цветана Манева: " Да оставим всеки да бъде, какъвто си избере “.

Представлението мощно повлия публиката, която  освен избухваше в смях на моменти и повтаряше някои от репликите, само че и не остави актьорите да си тръгнат, безусловно. На крайници, бургазлии ръкопляскаха няколко минути и връщаха още веднъж и още веднъж изпълнителите на сцената. Всички искащи имаха опция да се срещнат персонално с актьорите и да получат подпис.

Вторият ден от Порт Прим Арт фест донесе мощни страсти на Бургас. Фестивалът на изкуствата е с уредник и спонсор Гранд Хотел и СПА Приморец със съдействието на община Бургас. Днес, той ще показа в морския град фотоизложба на Ани Петрова, която ще покаже фрагменти на най-големите в това число бургаски създатели и прожекция късометражно кино с куратор Георги Кръстев. И двете събития ще са в Експозиционен център " Флора “ със старт 18:00 часа. РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ

Коментари (0)Коментатори (0) публикувай коментар



Коментарът се запаметява. Моля, изчакайте... Ако сте регистриран консуматор влезте с вашите e-mail и ключова дума. Това ще Ви улесни при публикуването на коментар .

Все още нямате регистрация? Регистрирайте се , гратис е и става бързо .

За вход в системата, можете да употребявате и своя коментар:
код: Забележка: Публикуването на мнения не е анонимно . Всеки публикуващ коментар автоматизирано се съгласява с Общите условия за писане на мнения.

Условия за издание на коменатри:

Коментарите подлежат на администраторски надзор. Нецензурни, расистки изявления и обидни отзиви, както и рекламни послания могат да бъдат изтривани. Всякаква пропаганда и реклама на каквито и да било артикули, услуги, марки или компании е изцяло неразрешена. При доказване на лъжовен или подвеждащ коментар, същият ще бъде изтриван. При чести нарушавания от страна на един консуматор, достъпът му до уеб страницата ще бъде стеснен.Коментарите към публикациите са за разискване на тематиката, разисквана в публикацията. Всякакви мнения, които не са по тематиката, могат и най-вероятно ще бъдат изтрити. Обръщения към уеб страницата и поддържащите го в мненията не се позволяват. За задачата, апелирам, използвайте опциите за контакт с нас, посочени на страницата " За контакти ".



Зареждане! Моля, изчакайте... Покажи: Всички | Само на регистрирани | Моите Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за наличието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за издание на мнения.
Все още няма мнения към публикацията. Бъди първият, който ще напише коментар!Още вести от Новини от Бургас: Уникална атмосфера! Гайдари от цялата страна се сплотиха в асоци...12:47 / 10.10.2018 Важно известие от Службата по геодезия, картография и кадастър09:00 / 10.10.2018 Ексклузивно: Бургас се подвига в поддръжка на Мишо Цонков и момчетат...17:51 / 09.10.2018 Домашният обществен патронаж уголемява активността си15:45 / 09.10.2018 Скандално видео: Вижте до каква степен стигна наглостта на рецидивиста Мом...13:38 / 09.10.2018 Извънредно: Бетоновоз се прекатурна зрелищно в региона на Порт Ойл!...12:01 / 09.10.2018
ИЗПРАТИ НОВИНА Новини от през днешния ден [33] Новини от през вчерашния ден [44] « Октомври 2018 година » пон вто сря чтв пет съб нед12345678910111213141516171819202122232425262728293031 Виж още: Електронно издание г
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР