Двете оспорващи си властта в Молдова правителства проведоха отделни заседания

...
Двете оспорващи си властта в Молдова правителства проведоха отделни заседания
Коментари Харесай

Двете оспорващи си властта в Молдова правителства проведоха отделни заседания

Двете оспорващи си властта в Молдова държавни управления организираха обособени съвещания и се упрекнаха едно друго в опит да узурпират властта. 
 Временният президент на Молдова разпусна Народното събрание и назначи нови избори  Конституционният съд в профил президента на Молдова Игор Додон
Конституционният съд на Молдова лиши през вчерашния ден пълномощията на проруския президент Игор Додон и назначи за краткотрайно изпълняващ длъжността президент премиера Павел Филип.

Това се случи, откакто на 7 юни съдът задължи Додон да разпусне Народното събрание, откакто в границите на три месеца не е формирано държавно управление, само че той отхвърли да го направи. Вместо това проруската социалистическа партия на Молдова, чийто някогашен водач е Додон, и проевропейският блок АКУМ образуваха в събота парламентарно болшинство и ново държавно управление, като съпредседателят на АКУМ Мая Санду постави клетва като министър председател.

След като Конституционният съд назначи Филип за президент, той незабавно подписа декрет за разформироване на Народното събрание и назначи нови избори. 

Междувременно Додон отправи обвинявания против Павел Филип и олигарха Владимир Плахотнюк, който предвожда Демократическата партия, за това, че желаят да узурпират властта.

Правителството на Мая Санду се събра през днешния ден на съвещание в Народното събрание. В същото време кабинетът на Павел Филип организира съвещанието си в постройката на държавното управление, която беше блокирана от полицията.

" Тази обстановка в страната ще продължава до тогава, до момента в който олигархът Плахотнюк, превзел всички държавни институции, се намира в Молдова. Ние не желаеме да усложняваме обстановката. Надявам се, че тези, които се пробват да узурпират властта, осъзнават своето състояние и ще се отдръпват непринудено ", разяснява Санду.

Филип пък прикани държавните институции да продължат да действат обикновено, тъй като " жителите не трябва да страдат поради политическата рецесия ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР