Двете основни болести по ореха са бактериоза и антракноза. Повечето

...
Двете основни болести по ореха са бактериоза и антракноза. Повечето
Коментари Харесай

Напръскайте орехите срещу болести

Двете съществени заболявания по ореха са бактериоза и антракноза. Повечето от отглежданите у нас сортове са чувствителни и на двете заболявания, по тази причина е значимо битката с тях да се извежда в точния момент.   

Това важи и за младите дръвчета. Погрешно е да се счита, че против заболяванията би трябвало да се пръскат единствено плододаващите орехови дървета. Ако растенията боледуват още в млада възраст, те страдат, не се развиват обикновено, по-трудно се образуват и по-късно стартират да плододават.

При бактериоза по ореха младите и възходящи листа дифузно почерняват по нерватурата, което минава и по тъканта и се образуват дребни кафяви петна, предизвикващи изсъхване. Старите листа имат местни тъмнокафяви петна.

 При антракнозата по листата се образуват закръглени бледокафяви петна, които при огромно нахлуване се сливат и листата са като прегорели.

Борбата с тези съществени заболявания не е сложна и средствата, с които се извежда, са медни фунгициди.

И двете заболявания са гъбични и стартират да заразяват орехите рано през пролетта при температури на въздуха над 10 градуса. Така че първото напръскване би трябвало да е още през пролетта.

Ако времето е дъждовно и хладно, през май-юни изискванията са удобни за развиване и на двете заболявания. Затова до трайно повишение на температурите и засушаване на въздуха е належащо да се вършат профилактични пръскания.

Срещу бактериозата се предлагат 1-2 третирания преди набъбване на листните пъпки с 2% бордолезов разтвор и едно-две пръскания след цъфтежа на женските цветове и образуване на листата с 1% бордолезов разтвор или различен меден фунгицид, като Шампион, Купроцин, Фунгуран и други Вегетационните пръскания са ефикасни и против антракнозата, изключително във влажни години и при първи признаци на болесттите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР