Двете организации на заведенията ще съдят мъжа, който пусна клипа

...
Двете организации на заведенията ще съдят мъжа, който пусна клипа
Коментари Харесай

Двете организации на заведенията ще съдят мъжа, който пусна клипа с пържолите за 500 лева

Двете организации на заведенията ще съдят мъжа, който пусна клипа с пържолите за 500 лв.. По правосъден път ще бъде потърсена отговорност и за всеки един сходен случай в бъдеще.

Това излиза наяве от позиция на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ), изпратена до медиите, откакто Комисията за отбрана на потребителите стартира инспекция в ресторант, в който клиент заплати 490 лв. за три пържоли, написа OFFnews. 

Преди няколко дни мъж разгласява видео в обществените мрежи, от което излиза наяве, че би трябвало да заплати сумата за три пържоли във варненски ресторант. Причината е, че цената е оповестена за 100 г (по 35 лева), както и че цената е за 1400 г месо, измерено в недопечен тип. От КЗП оповестиха, че е нарушаване да се афишира цена за грамаж, а не за порция, както и че цената е трябвало да бъде калкулирана след обработката на месото.

Сега от СБЗ и БАЗ упорстват за неотложно преустановяване на инспекцията против заведението и оповестяването на практиката за продажба на скъпи храни за изцяло общоприета и лоялна. " Настояваме за опрощение от шефа на КЗП за изказванията, споделени в народен ефир, уронващи престижа на целия отрасъл ", пишат оттова. 

Двете организации акцентират, че сходни скъпи и качествени стекове могат да бъдат употребявани единствено в към 10 заведения във Варна.

Според двете организации в КЗП не работи нито един професионален готвач, или най-малкото някогашен притежател на ресторант от висок клас. Затова те обяснят за какво някои типове храни в менютата на заведенията за хранене се оферират на тегло от 100 година

" Висококачествените стекове, а не елементарните пържоли, и някои риби и морски деликатеси, идват от доставчиците в разнообразни калибровки по грамаж и размер. Няма скъпи омари, риби и авансово нарязани стекове, които да тежат безусловно еднообразно, с цел да може да се пресметна тяхната последна цена към клиента. Предлагането на тези продукти по 100 г в менютата, е точно в отбрана на потребителя, а тази процедура не е иновация на българския бизнесмен ", изясняват още те.

" Ако би трябвало да бъде изпълнено това изискване, то би трябвало да изберем един от двата разновидността - да се отстрани сходен вид скъпа храна от менютата си, или да се пресметна междинен грамаж и да се залага в менютата на съответната последна цена. Няма да хвърляме омари, тежащи повече или по-малко от оповестените в менюто ", декларират ресторантьорите.

Според тях е " неприемливо държавна институция да упражнява груба интервенция " в бизнес практиките, без да има визия от тънкостите в занаята.

В ресторанта, против който сега тече инспекция, за последните 20 дни има продадени над 30 кг висококачествени и скъпи стекове, показват те.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР