Двете общински болници в Пловдив поемат за своя сметка тестовете

...
Двете общински болници в Пловдив поемат за своя сметка тестовете
Коментари Харесай

Ще има ли недостиг на лекари, защото нямат зелен сертификат?

Двете общински лечебни заведения в Пловдив поемат за своя сметка тестванията на медиците, които не са имунизирани. Задължителното условие на зелен документ усложни още повече така и така сложното и до момента окомплектоване на eкипите. Така, с цел да не останат коронавирус отделения без лекари, проучванията на личния състав ще са безвъзмездни.

Едва 50% от медицинския личен състав в пловдивските лечебни заведения е имунизиран. Друга част са минали през болестта, само че по никакъв начин не са малко хората в бяло, които няма по какъв начин да получат зелен документ, без да показват на 48 часа негативен резултат от антигенни проби.

Директори на общински лечебни заведения, и освен, са мощно обезпокоени дали ще могат да създадат графиците, тъй като не могат да си разрешат лекари, медицински сестри, санитари да излизат в болнични или отпуск - платени или неплатени. Затова се нагърбват със лични финансови запаси да поемат техните проби, не е ясно обаче докога това ще се случва. Затова шефовете на лечебни заведения молиха и през днешния ден сътрудниците им да се имунизират.



И през днешния ден имаше лекари и сестри, които преди началото на дежурството си се наложи да се наредят на опашките за бързи антигенни проби. Това се чака да се случи и в по-голяма степен в понеделник. В Първа градска болница " Свети Мина " са удължили работното време на клиничната си лаборатория на 12 часа, с цел да могат да бъдат обхванати няколкото наряди на промените на лекарите и сестрите, които нямат коронавирус документ.

Днес опашки за бързи антигенни проби имаше и в някои от комерсиалните центрове в Пловдив.

Градът все по-сигурно и стремително навлиза в тъмночервената зона и се затвърждава в нея - за жалост такива са данните: 565 души на 100 000 население са заболелите от COVID-19, 183 са свободните все още кревати в региона. Оказва се обаче, че отвън град Пловдив в района има единствено една разкрита коронавирус зона. Областният шеф Ангел Стоев излезе с предложение да бъдат разкрити повече коронавирус зони в района.

4300 безвъзмездни антигенни теста са разпратени от РЗИ-Пловдив до 14 от лабораториите на територията на региона.

Вижте още във видеото.

Репортер: Николай Райшинов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР