Двете ни страни имат обща стратегическа и геополитическа визия за

...
Двете ни страни имат обща стратегическа и геополитическа визия за
Коментари Харесай

Макрон и Мицотакис: Франция и Гърция споделят обща стратегическа визия

„ Двете ни страни имат обща стратегическа и геополитическа визия за Европа и Средиземноморието ”, съобщи френският президент Еманюел Макрон след срещата с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис , който от своя страна добави, че по всички обсъждани тематики са имали допирни точки.

Двустранното съдействие в областта на стопанската система и защитата, районните европейски въпроси, проблемите с бежанците /мигрантите/, новият бюджет на Европейски Съюз, развиването в Източното Средиземноморие, проблемите на климата и Брекзит бяха някои от тематиките, разисквани на срещата в Париж през днешния ден . На конференция Макрон сподели, че са били разисквани " разширението на Европейския съюз със Западните Балкани, само че и доста други въпроси ", осведоми МИА.
 
 БГНЕС

В светлината на последните събития в Източното Средиземноморие, френският президент повтори формалната позиция на Париж във връзка с дейностите на Турция, както и по договорката с Либия.

" Франция поддържа Гърция и Кипър при зачитането на техните суверенни права в морето, осъждайки дружно с нашите европейски сътрудници провокациите от страна на Турция. Ние още веднъж изразихме своята угриженост и обсъдихме съглашението, подписано неотдавна сред Либия и Турция и сигурно ние го осъждаме по явен метод ”, сподели Макрон и добави, че Турция през последните дни е нарушила контрактуваното в Берлин.-->
 
 БГНЕС

Гръцкият министър председател повтори, че всяко решение за Либия би трябвало да бъде предшествано от анулация на меморандумите сред Либия и Турция.

„ Единственият метод за разрешаване на разликите в Източното Средиземноморие е интернационалното право. Гърция упорства за това, показвайки въздържаност, само че и увереност да пази своя суверенитет и законните си права. В този подтекст Атина приветства наличието на френски военноморски сили в Източното Средиземноморие като гаранти на мира. И тя се радва да работи с тях ”, сподели Мицотакис.



Френският президент и гръцкият министър председател се договориха за нова рамка и задълбочаване на стратегическото съдействие в областта на сигурността.

Срещата беше съсредоточена и върху въпроса за мигрантите и бежанците, във връзка на което Макрон сподели, че ще помогне на Гърция незаконните мигранти да се върнат по родните си места . Мицотакис изясни, че Франция и Гърция споделят едно и също разбиране за казуса и че има три основни момента: отговорността за външните граници да бъде на цяла Европа, че съглашението сред Европейски Съюз и Турция е изключително потребно, при изискване че е спазено от Турция и че е нужна взаимност сред страните от Европейски Съюз.

Макрон и Мицотакис подчертаха нуждата от обща европейска политика за даване на леговище в границите на общата политика на Европейски Съюз по въпроса за миграцията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР