Двете най-силни европейски икономики се свиват с най-бързите си темпове

...
Двете най-силни европейски икономики се свиват с най-бързите си темпове
Коментари Харесай

Прогнози за тежка рецесия грозят двете най-големи икономики в Европа

Двете най-силни европейски стопански системи се свиват с най-бързите си темпове от десетилетия, съгласно прогнозите, оповестени в сряда, наблягайки незабавната нужда водачите на Европейски Съюз да реализират единодушие за нови ограничения в поддръжка на служащи и предприятия, наранени от пандемията на ковид, написа CNN.

Според прогнози на немските институти за стопански проучвания, най-голямата стопанска система в Европа евентуално ще се свие с 4,2% тази година. Очаква се стесняване от 1,9% през първите три месеца на тази година и 9,8% през настоящото тримесечие. Това би бил най-резкият спад, регистриран от началото на воденето на статистика през 1970 година и повече от два пъти повече от най-лошото тримесечие по време на международната финансова рецесия.

Прогнозите идват в миг, в който централната банка на Франция разгласи, че стопанската система на страната се е свила с към 6% през първите три месеца на годината. Централната банка съобщи, че последното стесняване с сходен мащаб е през второто тримесечие на 1968 година, когато седмиците на демонстрации и общи стачки внезапно ограничиха икономическите действия.

Прогнозите за тежката криза в Германия и Франция са по-лоша вест за други европейски страни като Италия и Испания, които са най-силно наранени от пандемията и търпят още по-големи стопански срив.

Министрите на финансите, от 19-те страни в еврозоната, търсят метод за даване на поддръжка на най-засегнатите страни. Те прекратиха договарянията за нов избавителен пакет след 16 часа диалози, извършени посредством видеоконференция. Но към момента нищо не е контрактувани, като предстоят нови договаряния в четвъртък.

" Много браншове на стопанската система на еврозоната се затвориха изцяло, а други работят много под потенциала ", споделя Андрю Кенингам, основен икономист за Европа в Capital Economics. " Дейността е паднала най-вече в Италия и Испания, тъй като рестриктивните мерки там са били най-драконовски. "

" Въпреки че самата пандемия може да доближи своя връх през идващите няколко седмици, някои ограничавания евентуално ще останат в действие с месеци ", добави той.

Португалецът Марио Сентено, който председателстваше срещата на финансовите министри, съобщи, че към момента няма съответни ограничения. Той съобщи в обява в Twitter, че остава зает в постигнете на проект за възобновяване, който пази служащите и бизнеса.

Пакетът ще коства към половин трилион евро, включващ кредитни линии, гаранции и стратегии за отбрана на заетостта.

Ограниченията на Европейски Съюз във връзка с бюджетния недостиг са облекчени, с цел да разрешат на страните членки да вземат повече заеми.

И въпреки всичко старите разделения сред страните усложняват групов фискален отговор в Европа. Девет от страните, които употребяват еврото, в това число Италия и Франция, бяха призовали Европейския съюз да издаде дълг, наименуван " корона облигации ", да набере дълготрайно финансиране за всички държави-членки, с цел да помогне за възобновяване на вредите, нанесени от.

Германският канцлер Ангела Меркел, подкрепена от водачите на Австрия и Холандия, отхвърли това да се случи. Те от дълго време се опълчват на сходни ограничения от боязън, че на процедура би това би означавало, че данъкоплатци поемат разноските на по-бедните държави-членки. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР