Двете най-мощни спортни структури в глобален мащаб - световната футболна

...
Двете най-мощни спортни структури в глобален мащаб - световната футболна
Коментари Харесай

Българският спорт чака финансови инжекции от ФИФА и МОК

Двете най-мощни спортни структури в световен мащаб - международната футболна федерация (ФИФА) и интернационалният олимпийски комитет (МОК), оповестиха, че стартират осъществяването на спешен проект за финансово подкрепяне на своите страни членки в изискванията на пандемия от ковид. Инжекцията ще е живителна за българския спорт, който сега е последна грижа на държавното управление, както проличава от съвсем цялостното безучастие на министерството на младежта и спорта (ММС).

ФИФА ще отпусне оперативни средства за 2019 и 2020 година в размер на общо $150 милиона за своите 211 национални федерации. Всяка от тях, в това число БФС, получава първи транш от $500 000, а до дни се чака да бъдат изпратени и всички останали заплащания за двугодишния интервал.

" Пандемията аргументи невиждани компликации на целия футболен свят и ФИФА, която има ролята да поддържа тези в потребност, ще извърши своите отговорности - съобщи президентът Джани Инфантино. - Това е началото на нашия дълготраен финансов проект, който към момента се развива. С него целим да помогнем на нашите членове, доста от които изпитват големи финансови компликации в актуалната обстановка. "

Обикновено ФИФА отпуска сходни средства не по-рано от юли, и то единствено при осъществяването на избрани критерии. Тази година обаче финансов тласък ще получи всяка страна, без значение дали дава отговор на критериите.

Същевременно МОК усили размера на заплащанията към националните олимпийски комитети за подготовка за присъединяване на олимпиадата в Токио 2020 с общо $25,3 млн. XXXII летни игри трябваше да се проведат от 24 юли до 9 август 2020 година, само че поради COVID-19 бяха отсрочени за следващата година в интервала 23 юли-8 август 2021 година

От пресслужбата на централата в Лозана (Швейц) оповестиха, че размерът на дотациите за обособените национални комитети се усилва от $46,7 млн. на $57 млн., а останалите $15 млн. ще бъдат разпределени по Програмата за взаимност , която се удължава с една година и ще помогне на 1600 спортисти от 185 страни.

Обикновено делът на БОК по това перо възлиза на към $1 млн. в олимпийска година, което значи, че в този момент сумата ще надвишава тази стойност . Конкретният бюджет на българския олимпийски комитет за 2020 година трябваше да бъде гласуван на общото заседание на 15 април, което обаче беше отсрочено за неопределен срок.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР