Двете най-големи публични банки в Германия - Deutsche Bank AG

...
Двете най-големи публични банки в Германия - Deutsche Bank AG
Коментари Харесай

Германските топ банки са заплашени от изпадане в долна дивизия

Двете най-големи обществени банки в Германия - Deutsche Bank AG и Commerzbank AG – евентуално ще получат през тази година съмнителната чест да имат най-лошото показване от всички европейски банки. И без да има гратисен интервал за акциите, двете институции са застрашени да станат още по-неприятни за вложителите: те са застрашени от изпадане от показател, част от който са били в продължение на десетилетия, написа в собствен разбор Bloomberg.

Commerzbank, част от водещия борсов показател Dax от основаването си през 1988 година, рискува да загуби участието си в бенчмарка за сметка на платежния снабдител Wirecard AG, чиито акции нарастнаха повече от 30 пъти през последното десетилетие. За сметка на това книжата на откритата финансова институция са изгубили над 90% от своята пазарна стойност за същия интервал.

С пазарна капитализация от единствено 10,4 милиарда евро Commerzbank е най-ниско класифицираният член на 30-те компании от DAX по този индикатор, до момента в който Wirecard е малко отвън топ 20 и по този метод е евентуален топ претендент за влизане в показателя при тримесечния обзор на състава му през септември. С пазарна стойност от 21 милиарда евро Wirecard също по този начин изпреварва и Deutsche Bank, която получава оценка от 20,9 милиарда евро.

Въпреки че акциите на Deutsche Bank нарастнаха с 15% от рекордния им спад през юни, оставането на банката в общоевропейския показател Euro Stoxx 50 също е сложено под подозрение. Най-голямата банка на Германия заема 53-о място в последната ранглиста на оператора на показателя Stoxx Ltd. - третата в обратна посока стойност от всички членове на бенчмарка за еврозоната. Четирима кандидат-членове имат понастоящем пазарни оценки, които са измежду първите 40, което би означавало автоматизирано включване при септемврийския обзор. По този метод Deutsche Bank ще бъде претендент за изключване, в случай че акциите ѝ не нарастнат до 31 август до равнище, при което да се повдигнат до пето място.

„ Това беше немислимо преди години ", споделя Щефан Мюлер, ръководещ шеф на DGWA, бутикова организация за капиталови съвещания във Франкфурт.

Борсовият анализатор Уве Щрайх от Landesbank Баден-Вюртемберг счита, че възможностите Commerzbank да излезе от DAX са на 65%. А на над 80% той прави оценка вероятността Deutsche Bank да напусне Euro Stoxx 50.

Потенциалното излизане от показателите „ споделя историята за това какъв брой мощно изостават немски банки ", споделя Андреас Майер, портфолио управител в хамбургската Aramea Asset Management AG. „ Докато другите европейски банки не престават да порастват, немските банки се занимават със себе си, без да осъзнават по какъв начин техните съперници атакуват техния вътрешен пазар ".

Фактът, че таман Wirecard може да замести Commerzbank, отразява духа на времето - на прекосяване към финтех и дигитализацията, споделя Майер, който държи позиции в субординирани (подчинени) облигации без обезпечения на двете банки от Франкфурт.

В продължение на години платежните системи за заплащания в магазини и онлайн са следени от огромните банки, фирмите за кредитни карти и редица открити IT-доставчици. Wirecard е част от новото потомство финтех компании, които оспорват това предимство, основават по-голям избор за потребителите и усилват конкуренцията оттатък обичайните финансови институции.

Но за разлика от двете огромни банки, компанията не насочва заеми към общата стопанска система и не трансформира краткосрочните си средства в дълготрайни вложения.

Независимо от това, Wirecard ще се търгува през идната година на равнище 57 пъти над прогнозната си облага на акция. За съпоставяне – при Commerzbank това съответствие е 11 пъти, пресмята Bloomberg.
Говорители на Deutsche Bank и на операторите на показателите Deutsche Börse AG и Stoxx са отказали да разясняват тематиката. Служител на Wirecard не е бил открит незабавно за коментар. Commerzbank отхвърля да разяснява изявленията на своя основен финансов шеф. Щефан Енгелс съобщи през предходната седмица в телеконферентен диалог с анализатори, че би било „ тъпо ", в случай че Commerzbank напусне DAX, само че това няма да промени нищо „ в смисъла на банката за немската стопанска система ".

Изключването от показателите може да окаже още по-голям напън върху акциите, по-специално принуждавайки пасивните вложители да продадат дяловете си, защото приспособяват портфейлите си към новите съставни елементи. Става дума най-вече за ETF-и върху съответните показатели. Euro Stoxx 50 се следи от фондове, ръководещи повече от 40 милиарда евро, ETF-и за 16 милиарда евро следват DAX, демонстрират данните на Bloomberg.

Докато Wirecard е единственият претендент за немския водещ показател, Euro Stoxx 50 може да претърпи по-сериозни промени при септемврийския обзор. Linde AG, Kering SA, Amadeus IT Group SA и Unicredit SpA са четири компании, които са в добра позиция да влязат в бенчмарка на еврозоната въз основа на настоящите пазарни оценки. Освен Deutsche Bank застрашени от изпадане са Cie. de Saint Gobain SA, EON SE и Vivendi SA. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР