Двете лъвчета Терез и Масуд, които бяха спасени от незаконния

...
Двете лъвчета Терез и Масуд, които бяха спасени от незаконния
Коментари Харесай

Лъвчетата Масуд и Терез заминават за спасителния център Фелида

Двете лъвчета Терез и Масуд, които бяха избавени от противозаконния зоопарк в Разград предходната година, към този момент имат всички документи , с цел да могат да отпътуват за избавителния център " Фелида " в Холандия. Днес сутринта от Българска организация по сигурност на храните издадоха транспортните документи, които до неотдавна спъваха заминаването. Терез и Масуд ще отпътуват от Столичния зоопарк в неделя, 4 февруари, в 10 ч., оповестяват от От " Четири лапи " и " Дивите животни ".

Съдбата на двете дребни лъвчета развълнува хиляди. Часове след раждането си при започване на септември предходната година, те бяха отхвърлени от майка си и изпотъпкани пред погледите на десетки гости в разградския зоопарк. Бяха избавени само с помощта на бързата интервенция на локални доброволци и ветеринарни лекари. Благодарение на фондация " Дивите животни " лъвчетата бяха превозени и настанени в столичната ветеринарна клиника " Добро скимване ", където останаха за лекуване и развъждане до намирането на избавителен център, подготвен да поеме грижите за тях.

През ноември " Четири лапи " изяви подготвеност да обезпечи грижи за Терез и Масуд в своя избавителен център " Фелида " в Холандия и за задачата подписа съглашение с разградския кмет. Само месец по-късно обаче кметът предложи на общинския съвет да гласоподава да подари животинчетата на зоопарка в Пазарджик , който до този миг няма опит в развъждането на лъвове. След като общинският съвет гласоподава това решение, последва митинг на бранители на животните в София с гледище институциите да се намесят и да обезпечат заминаването на лъвчетата за холандския избавителен център.

 Кметът на Пазарджик предложения
Кметът на Пазарджик предложения " Четири лапи " дружно да гледат Терез и Масуд

Градът е подготвен да наеми и експерти

Ангажимент това да се случи поеха Министър-председателят Борисов и Министърът на околната среда и водите Димов. Това обаче не се случи и преди седмица Общинският съвет в Разград удостовери решението си двете лъвчета да заминат в Пазарджик, което породи всеобщо неодобрение в обществените мрежи. На състояла се във вторник среща с представители на " Четири лапи " и " Дивите животни " министър председателят Борисов пое ангажимент казусът да има позволение в най-скоро време поради нестабилното положение на Терез и Масуд и неналичието на подобаващи условия за развъждането им у нас.

При цялостен медицински обзор, осъществен на 27 януари, беше открито, че при Терез се вижда погрешен напредък на костите на предните лапи, което изисква незабавна интервенция - изначало с смяна на диетата и непрекъснато наблюдаване на казуса от тесни експерти, а при липса на усъвършенстване - и с осъществяване на интервенция. Прегледът на двете лъвчета беше осъществен от доктор Марк Йолкел, който дойде за случая от Берлинския институт за проучване на зоопаркови и диви животни " Лайбниц " и от експертите от " Централна ветеринарна клиника " в София, която е и с максимален опит при лекуването огромни котки в България.

Здравословните проблеми при Масуд и Терез се обуславят от няколко фактора - преди всичко е фактът, че те са най-малко второ потомство близкородствено отглеждане - техните родители и родителите на техните родители са брат и сестра, което е причина за влечение към здравословни проблеми. На второ място идва стресът и цялостната обстановка към раждането им, отхвърлянето от майката и развъждането им от хора със заместители на майчиното мляко.

Рискът този вид животни да не оживеят в първите дни и даже месеци след раждането е голям. Така Терез и Масуд изгубиха сестричката си. Дори и когато оцелеят обаче тези животни се нуждаят от профилирани грижи и непрекъснато наблюдаване, тъй като рискът за здравето им остава голям. Виждаме това при сегашното положение на Терез.

 Димов с вързани ръце - Пазарджик имал условия за лъвчетата Терез и Масуд
Димов с вързани ръце - Пазарджик имал условия за лъвчетата Терез и Масуд

Нов митинг против преместването на лъвчетата Терез и Масуд в Пазарджик

В избавителния център за огромни котки " Фелида " в Холандия за посрещането на Терез и Масуд е подготвен техният краткотраен дом , съгласуван с самостоятелните им потребности - вътрешно заграждение с отопление към 20 кв.м. с лежанки, платформи, пясъчник и в допълнение средово обоготяване. Те също по този начин ще имат достъп до външно заграждение към 30 кв. м., което също е надлежно средово обогатено по отношение на потребностите им.

На животните ще се даде време да се приспособяват към новата среда - към 14 дни, като през това време ще бъдат следени непрекъснато. Предвижда се още един цялостен медицински обзор като здравослвоното им положение ще продължи да бъде следено от специалистите в Института " Лайбниц " в Берлин. Ще се вършат съвещания и с най-хубавите специалисти в Европа. След като двете лъвчета пораснат, ще бъдат преместени в заграждение за възрастни животни, разполагащо с доста по-голяма външна повърхност.

" Фелида " е профилиран избавителен център за развъждане на огромни котки със здравословни или поведенчески проблеми. В момента там са настанени 6 тигъра. Броят на животните е дребен, с цел да може да им се оказва оптимално добра помощ. Идеята е " Фелида " да бъде единствено директен център за стабилизиране на здравословното положение на огромните котки преди те да поемат пътя към своя непрекъснат дом в среда оптимално близка до естествената им в Африка.

За всяко животно във Фелида са направени самостоятелна стратегия - специфичина диета, оценка на психическото и физическото им положение и правене на насоки за подобряването им. В случай, че здравословното положение на животните не разрешава те да бъдат превозени поради риск за живота им, те остават на непрекъснато развъждане в центъра. За да се подсигурява оптимално спокойствието на животните, " Фелида " не е отворен за свободни визити. Постоянно за огромните котки се грижат 4-ма професионални гледачи с нужното обучение и опит.

След интервал от 1-2 години във " Фелида " и при положение, че положението на Масуд и Терез разреши, задачата е тяхната последна дестинация да бъде един от най-големите избавителни центрове за огромни котки в Южна Африка - Лайънсрок. В него има над 100 избавени огромни котки от разнообразни краища на света. Очаква се тази пролет там да бъдат приютени лъвът Симба, избавен от " Четири лапи " от зоопарка в Мосул и лъвът Саид, избавен от организацията от увеселителен парк край Алепо.

От " Четири лапи " и " Дивите животни " изричат благодарността си на всички, показали съпричастност към ориста на двете лъвчета и канят приятелите на Масуд и Терез на тяхното изпращане в неделя в 10 ч. в Зоопарк София, източен вход.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР