Двете крайности по проекти, финансирани от Програмата за развитие на

...
Двете крайности по проекти, финансирани от Програмата за развитие на
Коментари Харесай

Къща без гости в Борино и перфектна инвестиция в Доспат установи ДФ „Земеделие“

Двете крайности по планове, финансирани от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР), откри инспекция на Държавен фонд " Земеделие " в Смолянско при две поредни инспекции. В Доспат специалистите влязоха през необятно отворените порти на хотел " Сафи ". В местността " Водна кула " до Борино обаче се натъкнаха на безименна къща за посетители без посетители и заключени порти.  
Бенефициент на плана в Доспат е Едноличен търговец " Сафи – 8005 - Стивън Вазов ". Частта, съфинансирана от ПРСР 2007-2013, е на стойност 390 459 лева

" За страдание бенефициентът е умрял. Съпругата му наследява бизнеса и развива къщата за посетители доста добре. Те посрещат посетители съвсем всеки ден. Имат доста положителни мнения, оценката им в " Booking " е 9,5 от 10. Имат уебсайт. Развиват добре туристическата си активност. Успели са със лични средства да надградят и да прибавят още стаи към къщата за посетители. Изградили са си в особено обособено помещение на приземния етаж работилница за пожарогасители и детайли за тях. Зареждат и пожарогасители. Всичко това го прави дамата, която е останала вдовица, майка на три деца. И се оправя съвършено. Напуснала е предходната си работа в общината и се е заела с този бизнес. В документите, които показа, видяхме, че има много визити. Това е един образец за добре работеща къща за посетители и добре осъществена инвестиция, подкрепена от ДФЗ. Във всяка хотелска стая има далекоглед и хидромасажна вана с панорама към язовира ", сподели Денислав Костов – шеф на Областната дирекция на Държавна фирма " Земеделие " в Смолян.

На другата прекаленост по гостолюбие се оказа фамилният хотел на компания " Феркад " – еднолична благосъстоятелност на Мирела Даскалова от София. Намира се в местността Водна кула, покрай село Борино, където в миналото се организираше начално военно образование за учениците в междинен курс от област Смолян.
Според книгата за визити това е " База за отдих - Семеен хотел “. Данните на ДФЗ сочат, че тя е финансирана от европейската стратегия с 391 160 лева

Проверяващите бяха посрещнати от лай на вързано куче. Обадиха се на вписания в документите телефон на бенефициента. При позвъняване операторът съобщаваше, че клиент с подобен номер не съществува.
След минута излезе основният готвач Яким Чаушев. Каза, че вечерта чакат посетители, а отговорникът е отпътувал за Борино по работа и ще пристигна по-късно. Обади се, с цел да му заяви, че са пристигнали проверяващи, да побърза. И той фактически пристигна след 15-тина минути.

През това време специалистите обиколиха обекта в опити да влязат в фамилния хотел. Всички порти бяха заключени. Виждаше се, че зад стъклената входна врата има жена, която чисти. Но и тя не отключи. Табелата, която е наложителна и има за цел да оповести финансиращата стратегия, името на бенефициента, сумата на европейската инвестиция и други, беше с величина почти на машинописен лист. По норматив тя би трябвало да е десетки пъти по-голяма и отчетлива.
Когато отговорникът Джамал Чавдарлъ дойде на обекта, специалистите му желаеха трудов контракт, с цел да потвърди, че той е фактически назначен на работа. Отговори, че документът е в софийския офис. Обади се там и помоли да му го изпратят сниман. И той звънна на собственичката, само че откакто получи същия отговор, сподели, че тя е в роуминг, по тази причина не могат да се свържат с нея.

Експертите се обадиха в това време и на упълномощеното лице, като индивидът се оказа в Пловдив и съобщи, че до края на работния ден надали ще се прибере.  
След това Чавдарлъ, който един път се показа за отговорник, а след това за надзирател, влезе в хотела. Минаха още 15-тина минути преди да отключи вратите и да предложения проверяващите вътре. Беше получил към този момент фотографията с трудовия си контракт на мобилния телефон. Представи регистрите с настанени от март 2016 година насам туристи. Този за задгранични посетители беше празен. В българския бяха вписани общо 237 нощувки, осъществени на 15 дати. Попитан за какво вратите са затворени, отговори по този начин: " Ние не можем да държим вратите отключени. Насред гората сме, може да минат крадци, роми, да създадат пакост, по тази причина заключваме ". 

" Настоящата къща за посетители е в интервал на мониторинг към момента. Затова ревизираме дали тя работи по предопределение, дали посреща посетители, дали бизнеспланът, утвърден от Държавна фирма " Земеделие ", се съблюдава. По време на инспекцията шефът отсъства. Обект на инспекция са доклади, касови книги, указател на настаняването на туристи и всичко, което се отнася за активността през миналите години, откогато обектът е въведен в употреба. Има представител на компанията, който ни сподели наличната документи. Другата част от нея ще бъде показана при инспекция в офиса в София ", обясни шефът на Държавна фирма " Земеделие " в Смолян Денислав Костов.
Той сподели, че инспекциите се реализират по заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Организацията е ангажимент на изпълнителният шеф на ДФЗ Живко Живков. Проверяват се общо 288 обекта, които са в интервал на мониторинг, със дотация на обща стойност 82 млн. лв..  
На територията на област Смолян обект на инспекция са 15 къщи за посетители, чийто 5-годишен интервал на наблюдаване не е завършил.
По думите на Костов една инспекция на къща за посетители може да продължи от един до три дни, тъй като, както е в тази ситуация, тя би трябвало да продължи и с показване на документи от централния офис на компания " Феркад ".

" Беше ни показана касова книга за актуалната година и указател на настанените посетители. Но с цел да завършваме инспекцията, ще ни трябват и касовите книги за предходните 2018, 2017 и 2016 година Къщата беше заключена, а табелата е доста дребна. Тези неща са установени от специалистите и ще влязат в разбора и контролния лист, който те ще издадат на по-късен стадий. С констатациите ние ще ви срещнем когато завърши цялостната инспекция ", изясни Денислав Костов.
Костов посочи, че глобите се постановат по специфична методика, според дали бенефициентът е кандидатствал единствено за СМР, единствено за съоръжение и обзавеждане или единствено съпътстващи действия. " Нашата цел е да потвърдим, че в декларирания брой нощувки по бизнес проект и действително осъществените има съвпадане ", акцентира той. 
Проверките от ДФЗ не престават, като окончателните резултати ще бъдат показани публично, което се чака да стане в края на този месец.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР