Двете Кореи ще имат в петък едва трета среща на

...
Двете Кореи ще имат в петък едва трета среща на
Коментари Харесай

Третата среща на Северна и Южна Корея след войната, ще обсъдят мирен договор

Двете Кореи ще имат в петък едвам трета среща на върха след края на войната. В дневния ред са нуклеарният боеприпас на Пхенян и кротичък контракт, който публично да постави завършек на спора, предава Българска телеграфна агенция.

Тази среща е замислена като предшестваща историческата среща на четири очи сред севернокорейския водач Ким Чен-ун и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Ето по какъв начин минаха двете досегашни срещи на най-високо ниво:

Юни 2000 година

Първата среща на върха сред двете корейски страни бележи стадий сред борбата от Студената война и блян към помиряване.

Севернокорейският водач Ким Чен-ир посреща персонално южнокорейския президент Ким Те-чжун на летището в Пхенян, а прочувственото събитие се предава онлайн в Южна Корея.

Стотици хиляди дами с обичайни рокли в ярки цветове и мъже с костюми и вратовръзки приветстват южнокорейския президент и размахват цветя, в границите на ловко готова масовка.

" Радвам се да Ви видя ", споделя гостът на своя хазаин.

" Ние сме корейци като вас ", отговоря Ким Чен-ир.

В спомените си южнокорейският водач споделя, че в лимузината Ким Чен-ир го попитал " Страх ли ви е да дойдете на Север? ".

Двамата подписват съглашение за понижаване на напрежението, придвижване към обединяване, финален мир на полуострова и събиране на разграничените фамилии. След корейската война от 1950-53 година двете Кореи не подписват кротичък контракт, а единствено помирение и механически към момента са в спор.

На обяда преди заминаването на гостуващия южнокорейски държавен глава двамата водачи се хващат за ръка и изпяват дружно " Обединението е наше общо предпочитание ".

Светът приветства, а Съединени американски щати приветстват този " нов ден на вяра ".

Срещата на върха може и да е помогнала на южнокорейския президент да получи Нобелова премия за мир, само че разкритието за заплащане на 500 млн. $ на Севера с посредничеството на на конгломерата Хюндай провокира разногласия.

Хюндай извършва разнообразни планове на Север, в това число екскурзии до планинския курорт Кумкан до 2008 година, когато южнокорейски екскурзиант беше убит откакто навлиза по нехайство във военна зона.

Октомври 2007 година

Втората среща на най-високо ниво, също в Пхенян, протича на фона на шестстранните договаряния за нуклеарното разоръжаване на Севера, макар първия му атомен опит една година преди този момент.

Южнокорейският президент Но Му-хен алегорично минава пешком мощно милитаризираната граница сред двете Кореи.

Тази граница " разделя нацията от половин век. Тя й предизвиква огромна болежка и пречи на развиването й ", споделя Но.

По-късно президентът Но споделя, че първата нощ в Пхенян не можел да мигне поради " ужасните разлики в мненията " със Севера. " Не бях сигурен дали можем да реализираме единодушие и по най-дребния въпрос ".

Но двамата водачи подписват обща декларация, която приканва за денуклеаризация на полуострова и за поощряване на дълготраен мир.

Те се договарят да засилят комерсиалните и политическите си връзки и да проведат нови срещи на върха.

Реакцията на интернационалната общественост този път е по-сдържана. Вашингтон афишира, че мирът зависи от това Пхенян да подсигурява, че ще ликвидира нуклеарните си стратегии.

Политиката за доближаване със Севера, наречена " Слънчев лъч ", е изоставена с идването на власт в Сеул през 2008 година на консерватора И Мюн-бак.

През 2009 година Пхенян напуща шестстранните договаряния преди да извърши втория си нуклеарен опит.

Идвайки на власт през декември 2011 година, след гибелта на татко си, Ким Чен-ун управлява ускоряването на севернокорейските ракетни и нуклеарни стратегии, поради които Организация на обединените нации постанова многочислени наказания на Пхенян. Напрежението пораства до настоящето разведряване, задействано по време на зимните олимпийски игри, проведени от Южна Корея. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР