Двете компании, които водят в борбата за създаването на космически

...
Двете компании, които водят в борбата за създаването на космически
Коментари Харесай

Пътническите полети в Космоса скоро ще бъдат факт. Ето колко ще струват

Двете компании, които водят в битката за основаването на галактически туризъм, настояват, че единствено след няколко месеца ще могат да осъществят своите първи пътнически полети в Космоса. Нито една от тях обаче не желае да се обвърже с съответна дата.



Virgin Galactic, учредена от английския милиардер Ричард Брансън и Blue Origin, учредена от основателя на Amazon Джеф Безос, се състезават за това кой първи ще завърши с тестванията. Интересно е да се означи, че двете компании употребяват извънредно разнообразни технологии, написа в собствен материал AFP.

Моменти на безтегловност

Въпреки многото разлики в технологиите има едно нещо, което ги свързва и това е неналичието на безтегловност. Вероятно доста огромна част от искащите, да се насладят на пътешестване в космоса с неспокойствие чакат да схванат какво е чувството да си в безтегловност, само че и при Virgin и при Blue Origin, безтегловността ще трае единствено няколко минути. Това е много по-различно преживяване от това, което имаха късмет да преживеят първите галактически туристи, които заплатиха 10 милиона $, с цел да посетят Международната галактическа станция (МКС) при започване на века.

Към момента и две компании оферират относително идентична цена за пътуванията , като о фертата на Virgin Galactic е 250 000 $, до момента в който конкурентната Blue Origin предлага сред 200 000 и 300 000 $. В тази обиколка и двете компании ще ви отведат на няколко десетки благи в атмосферата, преди да се върнете още веднъж на Земята. Само за съпоставяне МКС орбитира на 400 км от Земята.

Целта е туристите да бъдат отведени до или над въображаемата линия в атмосферата ни, където стартира Космосът, която се назовава линия на Карман и се намира на 100 км от земната повърхнина.

В тази точка небето наподобява мрачно и извивката на Земята се вижда ясно.

Virging Galactic







За да ви докара до тази панорама Virgin Galactic разполага с галактически транспортен съд, наименуван SpaceShipTwo VSS Unity, който разполага с 6 пътнически места и с 2 места за водачите. Като цяло корабът много прилича на частен аероплан.

Той ще бъде прикован към ракетата носите WhiteKnightTwo, която ще го изстреля на височина към 15 хиляди метра преди да се отдели, по-късно корабът ще разчита единствено на своите мотори, с цел да стигне до крайната дестинация, където пасажерите ще изпитат нулева гравитация за няколко минути преди да се върнат на Земята.

Цялостната задача ще трае сред 90 и 120 минути. При проби през месец май тази година корабът на компанията доближи височина от близо 34 км в атмосферата. През октомври 2014 година галактически транспортен съд на компанията се разруши поради пилотска неточност, което коства живота на един от двамата водачи на борда. Тестовете бяха обновени с нов транспортен съд.

Към момента Virgin Galactic се бори за договорка за отваряне на втора галактическа площадка на летище в Южна Италия.

По време на изявление за BBC, Брансън показа, че той ще е един от първите пасажери, че се надява полетите ще стартират в идващите 12 месеца и добави, че все още има към 650 индивида резервирали пътешестване с неговата компания.

Blue Origin



Междувременно Blue Origin е създала система, която е много по-близка до обичайна.

И тук още веднъж потенциалът е от 6 места за пасажери, като те ще бъдат настанени в „ капсула” на върха на 18 метрова ракета. След изстрелването, капсулата ще се отдели и ще продължи по траекторията си няколко километра в небето, по време на предходни проби капсулата прелетя към 106 км. По време на полета, пасажерите ще се насладят на няколко минути в безтегловност, преди да се приземят назад на земята благодарение на три големи парашута и моторите, които би трябвало да забавят рухването.

Полетът лишава към 10 минути от изстрелването до приземяването.

Досега в тестванията са употребявани единствено манекени, само че съгласно един от шефовете на компанията доста скоро може да се чака и първия полет с хора на борда. Междувременно различен член от екипа на компанията Ю Матсуоми разгласи, че първият тест с пасажери ще бъде извършен „ в края на тази години”, оповестяват от SpaceNews.

Но с изключение на тези двама огромни играча има и други, които създават свои лични капсули за превозване на астронавти на НАСА. Това са фирмите SpaceX и Boeing, като техните капсули би трябвало да подготвени през 2020 година Друг състезател на пазара в дълготраен проект е и съветската компания, която създава ракетите „ Союз”, която преглежда разнообразни разновидности за връщане на туристи на МКС.

Източник: БГНЕС

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР