Двете комисии към Прокурорската комисия на Висшия съдебен съвет -

...
Двете комисии към Прокурорската комисия на Висшия съдебен съвет -
Коментари Харесай

Какъв трябва да е главният прокурор според закона

Двете комисии към Прокурорската комисия на Висшия правосъден съвет - по атестациите и състезанията и по професионална нравственос дадоха напълно позитивни мнения за единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев. Според тях той има нужните за този пост професионални и нравствени качества. И двата отчета са лишени от аналитичност и конкретика

© Анелия Николова Биляна Гяурова-Вегертседер е изпълнителен шеф на Българския институт за правни начинания (БИПИ). Текстът е оповестен на уеб страницата на БИПИ, препечатваме го с незначителни корекцииЧетири характерни условия към претендентите за позициите на така наречен " трима огромни " са въведени в член 170 от Закона за правосъдната власт. Доколко условията към ръководителите на двете висши съдилища и основния прокурор би трябвало да са идентични, е обособен въпрос, чийто получател е Народното събрание. Самите условия са във висока степен нереално дефинирани, само че демонстрират, че с цел да заеме едно лице някоя от тези основни позиции, неговите пълномощия не би трябвало да се лимитират единствено до тясната му специализация. Това е изключително значимо за позицията на основен прокурор, тъй като той е независим орган в правосъдната система. Отделно, има и доста по-широки пълномощия, дадени му от Конституцията и закона, заради което неговата работа има значение освен за реализирането на наказателната политика в страната, само че и за развиването на правото и одобряване на държавността въобще.

1. Способност за придържане и налагане на висок етичен стандарт

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Българските магистрати имат Кодекс за етично държание, където измежду главните етични правила са самостоятелност, безпристрастност, учтивост, приемливост, честност, бистрота, благовъзпитание и други В кодекса има и обособена част за административните ръководители, какъвто всъщност се явява и основният прокурор. Стандартите към тях са повишени, като е посочено, че те не би трябвало да се поддават на напън и внушения " от всевъзможен темперамент " и би трябвало да са гаранти за одобряване независимостта на магистратите при вземането на решения, а също и при съблюдаване правилото на инцидентното систематизиране на преписките и делата.

Налагането на висок етичен стандарт предпоставя познаване на същностните характерности на всяка специалност в границите на правосъдната система, както и схващане за смисъла на разделянето на управляващите. По отношение на прокуратурата това значи разграничаване от политически процеси и влияния; ограничение и поощряване активността на прокуратурата в границите на целите и пълномощията й по закона и Конституцията. В тази връзка невижданата поддръжка за единствения претендент основава етични терзания, изключително във връзка с нейната достоверност, тъй като произлиза в огромна степен от органи, " подчинени " на номинирания, а отвън тях – и на такива от изпълнителната власт.

В етичните стандарти попада и държанието пред аудитория и медийните изяви. Главният прокурор не има монопол върху истината и справедливостта, тъй като знае, че съдът е този, който взема решение въпросите за обстоятелствата, правото и наказването в един развой. Кандидатът за основен прокурор със своите обществени изяви не е посочил това.

Високият етичен стандарт включва и спазването на човешките права. В работата на прокуратурата най-важна е презумпцията за невиновност, тъй като прокуратурата е репресивната страна в един развой и има съществени благоприятни условия за интервенция в живота на даден човек. Затова и основният прокурор би трябвало да работи, като зачита достолепието на хората, даже когато са обвинени в осъществяване на закононарушение. Делата не следва да се вземат решение през медиите, да не се вършат непотребни внушения, като авансово се показват отговорните и по този начин се манипулира публичното мнение. Ръководенето от закона, изключително по повод презумпцията за невиновност би трябвало да бъде водещо за прокуратурата.

2. Висока професионална подготвеност: да има задълбочени знания в региона на правото, богат на практика опит в съответната област на правото, управителни и административни умения, изявени аналитични качества

" Измерването " на тези качества се показва, преди всичко, в разбирането в дълбочина на главните правила и понятия в съответната правна област. По отношение на прокуратурата това би следвало да значи - ясна визия за бъдещето на прокуратурата и за нужните промени през идващите най-малко седем години, тъй като промяната е развой, разрастващ се във времето.
Яснота и във връзка с ролята и мястото на прокуратурата и функционалностите й като страна в процеса. Наказателното произвеждане не завършва с ареста на евентуален обвинен, а стартира с него и мярката за неотклонение " задържане под стража " не е прийом за събиране на доказателства, а краткотрайна мярка за насила, която не е наложителна, взима се единствено при съществуване на избрани предпоставки и има за цел само да обезпечи персоналното присъединяване на упрекнатото лице в процеса.
Професионалната подготвеност минава и през разбирането и налагането ролята на прокуратурата като " стопанин на досъдебното произвеждане " съгласно действителното й наличие – посредством ефикасен и непосреден надзор върху работата на проверяващите органи, ориентирана към събиране на задоволителни и годни доказателства и показване пред съда на обосновани обвинителни тези. В случая, граденото кариерно развиване и израстване на претендента наподобяват по-скоро програмирани и не се приближават до качествата и уменията, които би трябвало да има основния прокурор.

Извън тези характерни знания, основният прокурор би следвало да познава в елементи устройството и ръководството на правосъдната система и на обособените звена в нея, при схващане и вземане предвид на разликите и правилата на взаимоотношение сред тях. В тази връзка основният прокурор не следва да разчита на " хармонични връзки " с останалите институции, включително съда, а на добре свършена работа и безапелационни доказателства, събрани по разпоредбите и съгласно закона, които да убедят съда и обществото в правилността на тезата на обвиняването.

Външните проявления на тази подготвеност минават през изявления, мнения, разбори, писмени или устни отзиви по избрани правни въпроси. Тук е доста значим и езикът на изложение на дадената персона, който би трябвало да бъде явен, понятен, способен, влиятелен и, стимулиран. Това безспорно е въпрос и на насъбран опит, а в съответния случай непрекъснатото позоваване на опит на съответния претендент като административен началник явно не държи сметка за обстоятелството, че той е подобен от средата на 2016 година

3. Изявена самостоятелност, воля за налагане на законността, увереност при осъществяване на служебните отговорности и с принос за одобряването на правовата страна

Изявената самостоятелност е качество, относимо по-скоро към съда. В подтекста на личността на основния прокурор то би трябвало да се показва в необвързаност и липса на ангажираност към политици и партии. В началото на 2019 година от БИПИ направихме национално-представително проучване измежду жителите по отношение на идния избор на основен прокурор. Един от въпросите, които зададохме беше обвързван с най-важното качество, което би трябвало да има идващият основен прокурор. Над 65% от жителите дават отговор, че това би трябвало да е политическата самостоятелност. На тази висока позиция независимостта съставлява обязаност единствено със закона и обстоятелствата, и недопускане на каквито и да било други съображения било то на обособени публични групи и/или на политици.

Върховенството на правото не би трябвало да бъде единствено звук. То значи недопускане на нелегално държание по съответни каузи. В тази връзка основният прокурор следва да се усеща на мястото си в правосъдната система най-малко толкоз, колкото измежду служби от изпълнителната власт като ГДБОП, ДАНС, Национална полиция, Национална агенция за приходите, " Митници " и други Част от длъжностната характерност на полицията и другите проверяващи е да работят за прокуратурата. Те са нейните ръце и очи. Това обаче не са взаимоотношения на равнопоставеност, а на контрол и осъществяване.

Налагането на законността и решителността би трябвало да бъдат обвързани и с това, което произтича от самата етимология на думата прокуратура – с грижа – както за държавния интерес, по този начин и за всеки обособен жител и неговите права.

4. Да има развити умения за работа в екип, за обосноваване на сътрудници, за търсене и носене на отговорност

Може би най-важното в тази последна точка е умеенето за търсене и носене на отговорност. В по-широк подтекст тук следва да се обърне внимание на това какво съставлява прокурорската институция и в частност фигурата на основния прокурор – пълномощия, отговорности, отчетност. Защото носенето и търсенето на отговорност са непосредствено обвързани с отчитането на свършена или несвършена работа. И до момента в който за редовите прокурори това се случва по вертикала, поради йерархичната конструкция на прокуратурата, то за основния прокурор това не е доста ясно. Все още няма явен механизъм за покачване на отговорност и предварителното му освобождение.

Уменията за работа в екип във връзка с основния прокурор се пречупват през съществуването на коректив. Ако подобен няма, ще настъпи авторитаризъм.

Между условията на член 170 от Закон за съдебната власт и това, което следим като държание на единствения претендент за поста, има съществено разминаване.

Част от процедурата за избор на основен прокурор е приемането на отчетите на Комисията по професионална нравственос и Комисията по атестациите и състезанията към Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет за притежаваните нравствени и професионални качества от претендента за основен прокурор. За страдание, и в двата отчета, направени във връзка на идния избор на нов основен прокурор, липсва аналитичност и конкретика, като изключим обективните данни за заеманите от претендента длъжности.

Събитията в хода на акцията за избора, проведената сериозна поддръжка, която е в прорез с професионалния нрав и нравственос, неналичието на съответна реакция по проблеми, които касаят и съдии, не кореспондират на заявеното желание за създаване на " хармонични връзки ". Ако изходим от сегашната позиция на претендента, очевидно ни се демонстрира моделът на работа натрапен в противоречивата профилирана прокуратура. Всичко това обаче прави доста сложен отговора на въпроса – желаят ли страната и обществото този модел за идващите седем години и това ли е най-подходящата кандидатура за основен прокурор, посочена като единствена?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР