Двете ключови обществени поръчки за разширението на българската газопреносна мрежа

...
Двете ключови обществени поръчки за разширението на българската газопреносна мрежа
Коментари Харесай

Разклонението на Турски поток през България остана на трупчета

Двете основни публични поръчки за разширението на българската газопреносна мрежа са "на трупчета ". Само в границите на седмица и търгът за строителството на отклонението на "Турски поток " през България, и този за построяването на компресорните станции бяха спрени от тъжби до Комисията за защита на конкуренцията. Това може да докара до неподходящи финансови последствия за държавното сдружение "Булгартрансгаз " поради поетите задължения към съветския снабдител "Газпром ". Предварителните проекти бяха преносът на газ по тръбопровода да стартира от началото на 2020 година, а към края на идната година той да доближи своя цялостен потенциал.

Перспективите за завършването на плана в точния момент към този момент несъмнено не са положителни. И двете тъжби до Комисия за защита на конкуренцията като нищо могат да стигнат до Върховния административен съд, в случай че подателите им останат неудовлетворени от решенията на антимонополната комисия. Дори разновидността "Булгартрансгаз " да изиска авансово осъществяване на поръчките може ще се окаже неефикасен, тъй като не е изключено и този ход да бъде нападнат в съда.

На 13 юни стана ясно че Комисия за защита на конкуренцията е образувала произвеждане по жалбата на сдружението "Дж. Кристоф Е&П Сървисиз " СРЛ. Засега претекстовете за неговото недоволство остават неразбираеми. Според формалните документи въпросната компания не е измежду участниците в поръчката на стойност 351 млн. лева (без ДДС). В конкуренцията вземат участие два кандидата. Първият е консорциумът "Расово – Провадия Конституционен съд “, формиран от българската компания "Климатроник ", която си партнира с беларуската "Алвора ", украинската "Полтаваспецмонтаж ", които са привлекли за съветник испанците от "ТЕК-Куатро ". Техен съперник е обединяването "Ферощал Балкангаз ", в което влизат немската "Ферощал " и "Главболгарстрой ".

На 12 юни пък антимонополистите образуваха произвеждане по жалбата против самото строителство на 475-километровото трасе, оценено на 2.2 милиарда лв.. Подател е отстраненият преди сключването на контракта с изпълнителя саудитски консорциум "Аркад ". Официалният претекст за декласирането му бе, че той не е внесъл в точния момент изисканите от "Булгартрансгаз " документи за подписването на договора. По-конкретно, саудитците са поискали удължение на периода за обезпечаване на документите до края на май, само че от газовия оператор са удовлетворили настояванията им единствено отчасти.

Междувременно "Булгартрансгаз " избра за строител консорциума "Газово уголемение и развиване в България ". Той предложи понижение на цената за построяването на газопровода - 1.102 милиарда евро без Данък добавена стойност. Тоест, отстъпката бе към 31 %. В обединяването вземат участие италианската компания "Бонатти ", немската "Макс Щрайхер " и люксембургската "Комплишънс дивелъпмънт ". Любопитна детайлност е, че представител на люксембурското сдружение "Комплишънс дивелъпмънт " е Андрей Зимин. Въпросният Зимин е шеф в съветското сдружение "Трубная металлургическая компания " (ТМК). В началото на годината съветското издание "РБК " ( "РосБизнесКонсалтинг ") заяви, че точно то е посочено от "Газпром " за снабдител на тръбите, нужни за строителството на българска земя. Според същото издание за българското отклонение ще са нужни над 300 т тръби, а включването на съветската компания имало за цел да се работи по-бързо.

От "Булгартрансгаз " обаче акцентират, че забавянето на сключването на контракта за градежа на газовото уголемение крие заплаха от неспазване на договорите с доставчиците на газ, от което може да има и финансови последствия.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР