Двете италиански антисистемни партии (Лига и Движение Пет звезди) сключиха

...
Двете италиански антисистемни партии (Лига и Движение Пет звезди) сключиха
Коментари Харесай

Бъдещата коалиция на антисистемните партии в Италия иска промяна на правилата в ЕС

Двете италиански антисистемни партии ( " Лига " и Движение " Пет звезди " ) подписаха съглашение за съставяне на ръководеща коалиция, обещавайки нарастване на разноските и поставяйки страната на пътя на борбата с Европейски Съюз, съобщи " Ройтерс ".

Те въпреки всичко се отхвърлиха от някои от най-радикалните си оферти. Програмата на двете популистки партии не планува излизане на Италия от еврозоната, нито референдум по въпроса. Тя обаче включва въвеждането в страната на повсеместен базисен приход от 780 евро месечно на човек.

В документа, подписан след два месеца политически застой в третата по величина стопанска система в еврозоната, се приканва за милиарди евро данъчни съкращения, спомагателни разноски за обществени помощи за най-бедните и подчинение от пенсионната промяна.

В крайното съглашение не се съдържа предлагането, което щеше да бъде непосредствено предизвикателство към фискалните правила на Европейски Съюз. В първична чернова на договорката, забелязана от " Ройтерс ", се призоваваше Европейски Съюз да сътвори за Италия фискално пространство, като промени формулата, употребена за пресмятане на националното дългово задължение, което съгласно разпоредбите би трябвало да бъде понижено.

 Матео Салвини
© Reuters

Матео Салвини

В крайната версия това предложение липсва, само че въпреки всичко се приканва за преразглеждане на управническите и фискални правила на Европейски Съюз.

Италия е третата стопанска система в еврозоната. Тя обаче е в рецесия от години, като държавният дълг възлиза на към 132 % от Брутният вътрешен продукт - най-високият в еврозоната след този на Гърция, отбелязва " Ройтерс ".

Окончателното съдружно съглашение ще бъде подложено на утвърждение от членовете на Движение " Пет звезди " през днешния ден, заяви неговият водач Луиджи ди Майо. Очаква се партия " Лига " също да се съветва със своята членска маса за съдружното съглашение. Тя ще провежда неофициални секции за гласоподаване на публични места през уикенда.

Двете популистки партии подписаха съдружно съглашение близо два месеца и половина след парламентарните избори в Италия на 4 март, които не излъчиха безапелационен победител. Ако договарянията сред тях се бяха провалили, това на процедура щеше да значи привикване на нови избори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР