Двете големи синдикални организации на КНСБ, КТ Подкрепа и техните

...
Двете големи синдикални организации на КНСБ, КТ Подкрепа и техните
Коментари Харесай

КНСБ и КТ Подкрепа стартират акция Заедно да защитим труда си!

Двете огромни синдикални организации на КНСБ, КТ " Подкрепа " и техните индустриални федерации стартират Национална акция на работеща България " Заедно да защитим труда си! ".

КНСБ и КТ " Подкрепа " упорстват за доста увеличение на заплащането за нощен труд и за време разполагаем като функционалност от Минималната работна заплата (МРЗ) за страната. Те упорстват за въвеждане на сумирано пресмятане на работното време единствено за производствата с непрекъсваем софтуерен режим на работа.

Двете синдикалните организации желаят действително отчитане и възнаграждение на положения ексклузивен труд при сумирано пресмятане на работното време. Увеличаването на заплащането му би трябвало да бъде 75% в почивните дни и на 100% на формалните празници.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи на конференция пред публицисти, че задачата на акцията е да съберат до 100 000 подписи до Коледа , посредством които да повдгинат публичното и медийно внимание върху проблемите на нощния труд, изключителния труд и сумираното пресмятане на работното време.

Той регистрира, че над 50% от осъществените нарушавания във всички браншове, санкциорани от Инспекцията по труда са свързани директно или индиректно с нарушавания , свързани с нарушаванията на работното време. Според Пламен Димитров има случаи, при които нарушаванията даже не могат да се открият от инспекциите на контролните органи, а издадените наставления и актове демонстрират единствено айсберга на казуса. Сред тях са порочните практики в използването на сумираното пресмятане на работното време, дежурствата и несправедливото отчитане и възнаграждение на полагания ексклузивен труд.

От КНСБ са решени да доведат до край законовата рамка и регламентанция в по-сравледлив тип на отчитането на работното време в неговия сумиран вид, както и заплащането на нощния и ексклузивен труд. Основните ориентири на синдикалната организация ще бъдат Конвенцията на работното време на Международната организация на труда (МОТ) и Директива 2003/88/на Европейския съюз.

От своя страна президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов уточни, че България е на пето място в Европейския съюз по количество работно време. Ние поставяме най-вече и най-ниско заплатен труд , регистрира шефът на синдикалната организация.

Според Манолов " всяка жаба би трябвало да си знае гьола и всеки би трябвало да се занимава с това, което схваща , само че Европейската инструкция за работното време е транспонирана в българското законодателство с някои изключения ".

На него му желае по този начин поставените цели да стане с положително, тъй като имало и други способи да ги получат.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР