Двете големи неизвестни в момента са дълбочината и продължителността на

...
Двете големи неизвестни в момента са дълбочината и продължителността на
Коментари Харесай

Димитър Радев, управител на БНБ: Двете големи неизвестни са дълбочината и продължителността на кризата

Двете огромни незнайни сега са дълбочината и продължителността на рецесията. Всички стопански последици ще зависят в доста огромна степен от това какъв брой бързо се отворят стопанските системи. Първи стъпки в тази посока се вършат в доста страни, в това число и в България. Това сподели в утринния блок на БТВ „ Тази заран " Димитър Радев, шеф на Българска народна банка. Да се надяваме, че този развой ще бъде необратим, тъй като колкото по-бързо се отворят стопанските системи, толкоз по-малки ще са икономическите последици за хората, добави той.

Суаповата договорка, която сключихме с Европейската централна банка, съставлява валутно съглашение - механически значи, че ние може при нужда да получаваме евро против левове, при закрепения курс, без да понижаваме валутния запас, разяснява още шефът на Българска народна банка. Извън техническото изложение на договорката, това е израз на доверие към България и към Българската национална банка. В актуалната обстановка това ясно ни разпознава като страна с добра финансова известност, страна, на която пазарите и вложителите могат да имат доверие, съобщи още Димитър Радев.

Резервът на Българска народна банка е 54 милиарда, запасът на банките е над 16 милиарда, като повече от половината от тази сума са свръхрезерви - тъй че ние сме добре обезпечени от тази позиция, сподели още той.

Негативните сюжети, които ние използвахме по време на стрес тестванията на банките, те включваха разнообразни катастрофични сюжети на база на данни от предишни години. Настоящата рецесия никой не очакваше да се случи, само че резултата досега е, че нашите банки са подготвени за рецесията, сподели още Димитър Радев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР