Двете български борсови дружества на ЧЕЗ отчитат ръст на печалбата

Двете български борсови дружества на ЧЕЗ отчитат ръст на печалбата ...

Нетната печалба на ЧЕЗ Разпределение АД нараства с 23,5% на годишна база.


Двете български борсови дружества на ЧЕЗ отчитат ръст на печалбата си на годишна база към края на декември, но като че ли облаци помрачават картината през последното тримесечие, показва отчетите на ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро България за четвъртото тримесечие.

Нетната печалба на ЧЕЗ Разпределение АД нараства с 23,5% на годишна база и към края на декември 2017 година, като достига 30,6 млн. лв. През последното тримесечие на миналата година обаче печалбата е в размер на 3,5 млн. лв., като в сравнение с последното тримесечие на 2016 г. тя е с 60,7% по-ниска.

Приходите от продажби нарастват с 2,9% до 436,3 млн. лв. между януари и декември 2017 г. Но през последното тримесечие приходите от продажби се понижават с 12% до 123,6 млн. лв. спрямо същото тримесечие на 2016 г.

ЧЕЗ Разпределение България АД притежава електроразпределителната мрежа в Западна България, с изключение на далекопроводите високо напрежение, които са собственост на ЕСО ЕАД.

Печалбата на ЧЕЗ Електро България АД, което е електроснабдителното дружество в Западна България, нараства 54 пъти за година до 36,4 млн. лв. През последното тримесечие обаче дружеството е на загуба от 2,5 млн. лв., но тя се свива спрямо загубата от 16,4 млн. лв. година по-рано.

Акциите на ЧЕЗ Електро АД поскъпват с 36,84% през последната една година, а тези на ЧЕЗ Разпределение България АД повишават цената си с 16%.

Според чешкото издание Hospodarske Novini чешката държавна CEZ Group се готви да продаде част от своите активи в България - ЧЕЗ Разпределение и няколко зелени централи, на неизвестната индийска компания Future Energy. Според информацията на изданието преговорите са почти на финалната права. До последния етап от преговорите са достигнали Future Energy, чешкият бизнесмен Яромир Тесар и неговата Energo Pro, както и българският бизнесмен Христо Ковачки.

На този етап цената не е ясна, но неофициално се говори за сделка в рамките на 8 млрд. крони (почти 313 млн. евро).

Източник: investor.bg