Двеста години от рождението на Георги Стойков Раковски и патронният

...
Двеста години от рождението на Георги Стойков Раковски и патронният
Коментари Харесай

Честваме 200 години от рождението на Георги Раковски

Двеста години от рождението на Георги Стойков Раковски и патронният празник на Военната академия ще бъдат маркирани тържествено на 14 април, съобщи БГНЕС. Проявите ще стартират с преждеосвещена литургия в храм „ Св. Архангели “ в региона на Академията.
С церемониален обред пред паметника на Раковски ще бъдат поднесени венци и цветя в символ на респект и поклонение. Официално ще бъде открит и барелеф на видния възрожденец и бунтовник.
 Пловдив отбелязва 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски с военна гала Пловдив отбелязва 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски с военна гала
На 14 април 2021 година се навършват 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски – първият огромен български будител след П...
На обяд вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие две експозиции, отдадени на Раковски, в Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ”. Столична община пък провежда гала пред бюст-паметника на Раковски на Алеята на бележитите българи в Борисовата градина, в която ще взе участие Националната гвардейска част.
Раковски е роден през април 1821 година в Котел и е утвърден български пълководец и учредител на националноосвободителната битка на народа, за която цел основава три обособени проекта. Той посвещава живота си на добруването на българската държавност и дава значителен принос за полагане на устоите на самостоятелната българска страна.
Създадената преди 109 години Военна академия в София получава името „ Георги Стойков Раковски “ с регентски декрет от 5 март 1946 година Оттогава академията, като институция с народен и интернационален авторитет, с горделивост носи неговото име. Тя е най-старото висше военно учебно заведение в България и третото по реда на своето основаване висше учебно заведение в страната. Академията е главната просветителна институция в страната ни по въпросите на сигурността и защитата, гражданско-военните връзки, военното изкуство и оперативната съгласуемост със съюзническите армии от НАТО, както и средище за научни проучвания по въпросите на националната сигурност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР