Две знакови прояви на лидера на БСП Корнелия Нинова в

...
Две знакови прояви на лидера на БСП Корнелия Нинова в
Коментари Харесай

Нинова се опитва да стане левия Орбан

Две знакови прояви на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в края на предходната година ясно демонстрираха в какво русло тя счита да води партията, а и страната, в случай че й се отдаде тази опция.

В последните два дни на ноември Нинова взе участие в районна среща на водачите на леви партии от страните от Вишеградската четворка - Чехия, Полша, Унгария и Словакия. Към тях се причисли и Хърватска. Обсъдените тематики не бяха инцидентни - европейската прокуратура, идните европейски избори, миграция и граничен надзор, кохезия и многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз 2021- 2027-а. Това в действителност беше втората среща, на която Нинова е поканена. Първата - във формат четирите "вишеградски " партии плюс Българска социалистическа партия, се организира шест месеца по-рано в Словакия и завърши с обща декларация.

На 7 декември пък Сергей Станишев беше определен за ръководител на ПЕС за трети мандат. На конгреса на европейските социалисти в столицата на Португалия Лисабон той беше единственият претендент. Българската делегация от 10 души също гласоподава за него, само че в отсъствието на Нинова. В последния миг тя отхвърли да участва на форума с обяснението, че там ще се гласоподава резолюция, призоваваща към приемането на Истанбулската спогодба - нещо, против което соцлидерката се бори от началото на предходната година. В тази своя битка надмина даже националистическите партии като Вътрешна македонска революционна организация и "Атака ".

Освен това Нинова се разгласи срещу налагането на глоба на Унгария, която може да докара страната до загуба на правото й на глас в Съвета на Европейския съюз. Според нея това е неточност и още една стъпка към разделянето в Европа. Така тя се размина с ръководителя на ПЕС Станишев и по тази линия с изключение на за Истанбулската спогодба.

Нинова отбрани премиера Виктор Орбан от рецензиите на Брюксел за корупцията, свободата на словото и политиката му към мигрантите. Според председателката на Българска социалистическа партия Унгария напълно не е най-корумпираната и най-лишената от независимост на словото, само че тези два критерия се изваждат напред, с цел да се замаскират другите - Истанбулската спогодба и джендър идеологията, против която се афишират унгарците, както и политиката им по миграцията. По думите й те биват наказвани поради личната им национална позиция. "Смятам, че политиката им е вярна, тъй като по тези две тематики, по които имам същото мнение като тях - срещу Истанбулската спогодба и срещу това отношение към мигрантите, което елитът на Европа показва през последните години, а то е - елате всички, законни и противозаконни - елате, ние ще ви осигурим равни права ", безапелационна беше Корнелия Нинова и прикани и премиера Бойко Борисов да поддържа Орбан.

Последователно и методично Нинова постанова националистическа изразителност в позициите и документите на социалистическата партия. Набляга се и на консервативните полезности, на обичайното, на националния интерес, на загрижеността към фамилията, децата и така нататък С други думи, още от началото на предходната година тя изземва територии и лексиката на патриотичните обединения, пробвайки се да притегли и част от електората им, до момента в който те се карат в дребната коалиция. Според някои наблюдаващи социалистката се пробва да яхне популистката, ксенофобска вълна, заляла Стария континент, и в частност - България. С това от Българска социалистическа партия се надяват да се възползват от рецесията на "Обединени патриоти ", още повече че последните социологически проучвания демонстрират, че в случай че изборите бяха през днешния ден, трите празненство в обединението биха получили към 4-5% от гласовете. Почвата обаче е все по този начин плодородна за концепциите, които ги доведоха в коридорите на властта. Политологът Петър Чолаков счита, че Българска социалистическа партия желае и освен това - да настигне, а за какво не и да задмине своя главен съперник ГЕРБ, който също флиртува с тематиките за заплахата от мигрантите, "православната изразителност ", патриотизъма и впрочем.

Факт е, че българите харесват Виктор Орбан и всеки политик ще завоюва, в случай че се прави на него, акцентират пък други наблюдаващи на политическите процеси. Тезата на социолога Андрей Райчев е, че "С "Визия за България " Корнелия Нинова желае да стане българския Орбан. Тя желае да покаже, че е "за " България в Европа и за Европа, само че за друга Европа ". Соцлидерката с всички сили се пробва да отхвърли внушенията, които бяха направени на последните парламентарни избори, че ще вади страната от Европейския съюз и НАТО. Затова по всякакъв начин се стреми да показва, че - да, мястото на България е в Европейски Съюз и тя би трябвало да е предан съдружник, само че да има собствен глас, да пази интереса си, да има блестящо наличие, а не покорно да се съгласява с всичко.

Коментирайки плана на левицата "Визия за България ", Райчев отбелязва също, че с него Нинова "вдига знамето на протекционизма ", само че бърка, като потегля по посока на българския Орбан. Според него има две фундаментални аргументи, заради които нашата страна не може да следва Вишеградската четворка. Първата е мигрантите. Полша, Чехия, Унгария и Словакия споделят: "Дръжте бежанците там, където идват. " А това е доста нездравословно за България, тъй като те идват у нас. "Затова би трябвало да следваме граничните страни и да споделяме: извинявайте, бежанците идват в Европа, а не в България. Ако обичате, скъпи европейци, да си поделим отговорността ", поучава социологът. Той е уверен, че по този въпрос ние в никакъв случай не можем да се разберем с Вишеградската четворка.

Второто огромно разграничение е в енергетиката. Тръбата, която руснаците се стремят да не минава през Украйна, влиза непосредствено във Вишеградската четворка. А нашите желания са да мине през нашата територия - това е така наречен газов хъб. Тоест техните изгоди са неизгодни за нас.

Колкото до политолога Първан Симеонов, неговата позиция е, че Нинова не се пробва да бъде ляв Орбан, защото "това е борба кой да бъде ретранслатор на консервативната вълна в България ". За него Патриотите са проиграли този късмет, потънали в личните си кавги и междуличностни вражди.

Всъщност, както към този момент стана ясно, консервативното е съвременно в последно време. И доста апологети на либерализма и глобализма в този момент вършат комплицирани въртеливи придвижвания, с цел да се вместят в консервативната идеология. Дори ГЕРБ прави такива опити, създавайки си "параполитически " звена като Института за дясна политика и други сходни. А Нинова работи непосредствено през партията.

Интересно е и внимателното мнение, което заеха Нинова и Българска социалистическа партия във връзка с еврото. То е в контраст на напъните на сегашните ръководещи за по-скорошно влизане в еврозоната и въвеждането на единната валута и у нас. Но социологическите изследвания демонстрират, че хората се опасяват и соцлидерката изговаря точно тези настроения и страхове.

Има и още нещо. Явно председателката на Българска социалистическа партия си дава сметка, че сега левицата в цяла Европа е слаба. Консервативната вълна отнася левите партии и десницата се възползва от това. Съдейки по някои данни, при избори гласове от левицата се преливат към радикалните десни обединения. И най-вероятно в Българска социалистическа партия са на мнение, че на този стадий нямат особена сметка от ПЕС. Преценили са, че не е толкоз ужасно, в случай че нямат поддръжката на европейските социалисти.

Първан Симеонов обръща внимание и че посредством плана "Визия за България " Българска социалистическа партия дава на хората идеология. А в цяла Европа имало търсене на "тяга ". При това ГЕРБ не чертаят път, а крепят статуквото. Вярно, че въпросната идеология наподобява необичайно - леви хрумвания, консервативни полезности, артикулирани с националистическа лексика. Но пък "след Тръмп да не би всичко необичайно да е новото обикновено? " Звучейки друго от мейнстрийма, Нинова се пробва да показа себе си като опция на всичко, което имаме на терена. От друга страна обаче, това е сложна работа, когато си водач на партия на съвсем 130 години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР