Две задължителни матури и две по желание ще полагат сегашните

...
Две задължителни матури и две по желание ще полагат сегашните
Коментари Харесай

Матури в 10. клас догодина

Две наложителни матури и две по избор ще поставят сегашните деветокласници следващата година, когато станат в десети клас. Те ще са първият випуск по новия закон, който ще има Национално външно оценяване и в 10. клас, защото приключва първата степен на гимназиално обучение.

Изпитите ще бъдат по два наложителни предмета - български език и математика, и по два по избор - непознат език и осведомителни технологии. Изпитът по български ще е тест от въпроси с избираем или свободен отговор, ще се основава и текст. По математика изпитът също ще е тест с разнообразни по тип задания, изясни Евгения Костадинова, шеф на Дирекция " Съдържание в предучилищното и учебното обучение ", пред Българска национална телевизия.

По литература ще се дават единствено българските създатели, изучавани от 8. до 10. клас. Чрез изпитите по избор учениците ще могат да получат документи за притежаване на език и цифрови умения. Оценяването ще е с точки, които няма да се трансформират в бележки. Резултатите ще се вписват в Удостоверението за приключен Първи гимназиален стадий.

Точките от Националното външно оценяване след 10. клас и всички оценки по другите предмети в 8., 9. и 10. клас няма да влизат в дипломата за приблизително обучение.
Удостоверението за приключен Първи гимназиален стадий в 10. клас е належащо, защото с него учениците, които желаят, ще могат да стартират работа. Те са към този момент на 16 година и образованието нататък не е наложително. Ако желаят, по-късно могат да се върнат в системата. С 10. клас и Удостоверение за приключен първи стадий не може да се кандидатства във ВУЗ.

Учениците, които продължат в 11. и 12. клас, ще учат единствено най-важните общообразователни предмети - български, математика, непознат език, гражданско обучение, ще има и профили от по 3-4 предмета. В дипломата за приблизително обучение ще влизат единствено оценките от 11. и 12. клас и матурите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР