Две трети от разкопките по трасето на АМ Струма край

...
Две трети от разкопките по трасето на АМ Струма край
Коментари Харесай

Решиха съдбата на разкопките край Благоевград

" Две трети от разкопките по трасето на Автомагистрала " Струма " край Благоевград остават на място, 1/3 от тях ще бъдат преместени на 20-на метра, продължава строителството на автомагистралата след закъснение от 5 месеца ", разгласи министърът на културата Боил Банов, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Благоевград.

На срещата при кмета Атанас Камбитов участваха ръководителят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов, членът й инж. Дончо Атанасов, регионалният шеф Бисер Михайлов, представители на Регионалния исторически музей, както и членовете на инициативния комитет, борещ се за запазването на археологическия обект.

„ След спор взехме няколко основни решения, които мисля, че са и устойчиви, свързани със запазването на обекта, градежа на автомагистралата, което е немаловажно за развиването на целия район и страната. Министерството на културата ще връчи още на следващия ден заповедта от СЕСОНД – висш орган, който се занимава с монументи и културно завещание, на АПИ, с цел да започват на процедура план по запазване на откритите съществени полезности на 2/3 и запазване на целия обект. Проект за преместване на към 20 метра, тъй че целият обект да бъде съхранен с основните в него места ”, сподели министърът на културата.

Според него след тези процедури, които ще бъдат съгласувани на всяко равнище, продължава строителството на автомагистралата. Докато АПИ е там, ще обезпечи на археологическия обект защита, по-късно кметът Камбитов пое задължението той да обезпечи защита.

Другата самодейност идва от специалисти, които ще вземат точки с цел да дефинират границите освен на откритите разкопки, а и на целия предполагаем обект, с цел да могат да продължат и археологическите разкопки във всички направления. Ние в последна сметка не можем да бъдем сигурни дали няма да излязат и още забавни находки.

„ Кметът пое още един извънредно сериозен ангажимент – да стартира обществени съвещания за правене на задание дружно със съюза на архитектите, дружно с археолозите и всички останали експерти, за разработване на един сериозен план за дълготрайно социализиране на обекта. Междинно ще продължат и разкопките. Договорихме и нещо значимо – този план, който ще се създаде обществено, ще се отнася сигурно най-малко до два входа за обекта – единият е през детелината на Зелен дол, само че ще има и слизане от автомагистралата, с цел да има опция и преминаващите туристи да се срещнат с обекта. Това са нещата, започваме работа незабавно, мисля, че Благоевград го чакат хубави дни ”, сподели още министър Банов.

Той добави, че финансирането за продължаването на разкопките към този момент е подсигурено от Министерството на културата, има и диалози с районното министерство.

„ Оформя се един неповторим регион на Югозапада с изключителни обекти – Скпатопара и Мощанец. Говорим за съществено развиване на културно развиване ”, сподели още министърът на културата.

„ Тези 6 месеца, които изгубихме като строителство на автомагистралата, ще бъдат наваксани от строителя, само че няма да е толкоз елементарно. Работим по плана за изместване в сервитута на пътя. В наш интерес е това да стане оптимално бързо ”, сподели ръководителят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов.

След визитата на премиера Борисов на разкопките, което бе на 5 май т.г. в Благоевград започнаха митинги на инициативния комитет за спасяването и запазването на археологическия обект. За тези 5 месеца се организираха шествия, митинги, трупане на камъни пред общината, както и едно „ Сбогуване със Скаптопара ”, защото за болшинството благоевградчани това са останките на античното римско населено място.

Така след днешната намира се получи компромис от вида на: „ И вълкът утолен, и агнето цяло ”. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР