Две трети от най-дългите водни потоци в света са препречени

...
Две трети от най-дългите водни потоци в света са препречени
Коментари Харесай

Проучване: 2/3 от най-дългите водни потоци в света са препречени от човешка дейност

Две трети от най-дългите водни потоци в света са препречени от язовири и други уреди, заплашвайки екосистемите и общностите, които зависят от тях. Това са заключенията на изследване, чиито създатели се питат също така дали водните електроцентрали могат да бъдат опция на изкопаемите енергийни източни, осведоми Агенция Франс Прес.

Международен екип от учени е анализирал близо 12 милиона километра огромни и по-малки реки в света, употребявайки сателитни данни и компютърни модели. Така е основана първата международна картография на въздействието на човешките строителни действия върху тези водни потоци, предава Българска телеграфна агенция.

Проучването, оповестено тази седмица в списание " Нейчър ", стига до заключението, че единствено 37 на 100 от 246 реки, превишаващи 1000 км, към момента текат свободно. С други думи тяхното русло не е поправено, тъй че да се стопира естественото им придвижване. В същото време единствено 21 огромни реки не престават да се движат свободно от източниците си до морето.

Освен това " дивите " водни потоци, които текат свободно, се намират най-много в доста изолирани региони като Арктика, Амазония и басейна на Конго.

Свободно течащите водни потоци са еднообразно значими и за хората, и за околна среда, разяснява Гюнтер Грил от

канадския университет МакГил.

Тези екосистеми и рибите, които живеят в тях, имат основна роля за хранителната сигурност на стотици милиони души, само че също така те са отбрана против наводнения и отлаганията на почва в огромните речни делти.

Изследователите открояват най-много пътищата в долините, които са застрашени от наводнения, само че и изключително язовирните стени на водните електроцентрали, като опасност за екосистемите.

Днес има 2,8 милиона язовира в света, от които 60 000 са със стени минимум 15 метра. Освен това 3700 ВЕЦ-а сега или се строят или се проектират.

Авторите на изследването са обезпокоени мощно от обстановката на река Меконг. " В този басейн над 60 на 100 от популацията зависи от риболова и всяка година в сладки водни басейни се улавят над 1 милион тона риба ", разяснява пред Агенция Франс Прес Бернар Ленер, също учител в канадския университет МакГил.

Предвиждат се редица язовири на река Меконг и има възможност те да окажат негативно влияние върху доста типове риба, добави ученият.

" Електроенергията от водните централи неизбежно има роля в революцията на възобновимите сили, само че ние би трябвало да променим метода си ", уточни през Агенция Франс Прес госпожа Мишел Тием от неправителствената организация Световен фонд на дивата природа, който също взе участие в изследването.

" Възобновяемите сили са като рецепта: вие би трябвало да намерите положителното комбиниране, с цел да има по едно и също време трайна енергийна мрежа и натурален проспериращ свят ", добави тя, отбелязвайки, че добре плануваните слънчева и вятърната сила биха могли да бъдат по-надеждни. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР